ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA D'INNOVACC, 26 DE JUNY DE 2017

26 de juny de 2017

Us animen a assistir a l’Assemblea General de socis d’INNOVACC. Inscriviu-vos, si us plau!

Hora: de 10.30 - 16.00h
Lloc: Hotel La Vall d’en Bas, Can Trona - Joanetes

Programa:
10:30 Recepció als assistents a l’Assemblea (1a convocatòria) i cafè
11:00 Assemblea General Ordinària (2a convocatòria)
1. Aprovació de l’acta de la sessió anterior
2. Despatx de presidència
3. Ratificació aprovació sol•licituds d’ajuts
4. Estat de comptes del 2016
5. Principals novetats sobre els projectes col•lectius impulsats
o     “Q-PORK. Alternatives de millora de la qualitat de la carn de porc i productes derivats”
    WP1 – Noves solucions tecnològiques per al control i millora de la qualitat de la carn de porc, incloent l‘espectroscòpia NIRS, a càrrec del Sr. Joel González (IRTA).
    WP2 – Noves solucions tecnològiques per al control del dejú de porcs a l’escorxador a fi de millorar la qualitat de la carn, a càrrec del Sr. Joaquim Pallisera (IRTA).
    WP3 – Noves solucions tecnològiques per a la detecció d’olor sexual en mascles sencers, com a alternativa a la castració dels garrins, per assegurar la qualitat de la carn obtinguda, a càrrec del Sr. Jordi Bassols (Timpolot) i el Sr. Jordi Bartrolí (EIO).
    WP4 – Noves solucions tecnològiques de sensors òptics in-line per augmentar el rendiment i la qualitat dels derivats carnis, a càrrec del Sr. Manuel Castillo (UAB).
12:00 Pausa
o    Alternatives per a la reducció d’antibiòtics en productes carnis porcins, a càrrec del Sr. Jordi Font (Provetsa).
o    Millora de la qualitat tecnològica de la carn de porcí per a la fabricació de pernil cuit a través d’una òptima selecció genètica, a càrrec del Sr. Josep Reixach (Grup Batallé).
o    Bandes de transport d’aliments detectables amb equips detectors de metalls, a càrrec de la Sra. Paloma Villaseñor (Esbelt).
o    Valorització de proteïnes de baix valor comercial d’escorxadors de porcí, a càrrec de la Sra. Carmen Carretero (UdG).

6. Altres gestions i activitats realitzades
7. Informacions sobrevingudes
8. Precs i preguntes
13:30 Cloenda de l’Assemblea General
14:00 Dinar
Ens caldrà la vostra confirmació d’assistència a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o al 972 27 25 97.

INNOVACC PARTICIPA A LA JORNADA DELS “15 ANYS DE TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA A CATALUNYA”

25 de maig de  2017

El passat dijous, es va celebrar a Barcelona la jornada dels 15 anys del PATT (Pla Anual de Transferència Tecnològica). Des dels seu inicis el PATT ha realitzat 6.000 activitats de divulgació i transferència, que han seguit una mitjana de 20.500 persones cada any. En el marc d’aquestes activitats s’han donat més de 19.000 ponències -en sales i a camp- de contingut teòric, pràctic, visites, exposició d’experiències i casos d’èxit, etc.

El PATT ha esdevingut el punt de trobada d’entitats, administracions, universitats, organitzacions de productors, sindicats i empreses del sector per col•laborar amb el propòsit de mantenir informat al sector agrari, agroalimentari i forestal i del medi natural en les darreres novetats tecnològiques, tècniques de maneig, estratègies empresarials, experiències d’èxit, normativa tècnica i sanitària, entre d’altres.

Durant la sessió es va donar a conèixer l’evolució de la transferència tecnològica a Catalunya i es va analitzar el futur de la transferència tecnològica del sector agroalimentari a Catalunya. Hi van participar els màxims responsables del DARP i també altres personalitats lligades a la transferència tecnològica provinents d’IRTA, UdL, ACCIÓ, EA Tàrrega, FCAC, IGP Poma de Girona i també l’Eudald Casas d’INNOVACC que va participar en una taula rodona.

15 ANYS DE TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA

JORNADA INTERACTIVA DEL SECTOR CARNI: PRODUCTES CARNIS MÉS SALUDABLES I CLEAN LABEL

30 de maig de 2017

Aquest dimarts 30 de maig es va fer a l’edifici El Sucre de Vic la “II Jornada interactiva del sector carni. Productes carnis més saludables i clean label” organitzada per FECIC i IRTA, amb la col•laboració del DARP.

La Dra. Sara Bover d’IRTA va fer la ponència sobre les “conseqüències per a la seguretat alimentària derivades de la reformulació de productes carnis més saludables” i va destacar que:
    La concentració de sal, a través de l’activitat aigua, és un factor clau i determinant del potencial de creixement dels microorganismes alterants i patògens;
    En l’elaboració d’aliments intervenen altres múltiples factors que poden interaccionar amb la concentració de sal;
    És necessari identificar, avaluar i implementar estratègies tecnològiques, basades en noves formulacions y/o nous enfocaments de processat, per a compensar els possibles efectes negatius de la reducció de sal per a garantir el nivell de seguretat i qualitat dels aliments nutricionalment millorats. Va recomanar utilitzar les eines teòriques de microbiologia predictiva.

JORNADA INTERACTIVA DEL SECTOR CARNI       

El Dr. Xavier Serra d’IRTA va explicar els “aspectes legals i reptes tecnològics per a l’elaboració de productes carnis més saludables”. La seva ponència es va centrar en la reducció de sodi i la reducció de greix i greixos saturats. També va exposar un cas pràctic de reducció de sodi en salsitxa tipus frankfurt a través de la substitució parcial de la sal (NaCl) per clorur potàssic (KCl) i la substitució dels fosfats sòdics per fosfats potàssics, a més d’ajusts en la temperatura d’elaboració i addició de transglutaminasa.

El Sr. Narcís Grèbol d’IRTA va parlar de les “diferents estratègies per a vendre productes més saludables amb clean label” i va destacar alguns elements com:
    La necessitat d’una transparència total dels productes alimentaris, ja que si l’empresa no informa obertament, les xarxes socials ho faran igualment, i de vegades podrien fer-ho amb valoracions negatives.
    La utilització dels sensors i mòbils anirà a més a nivell de consumidor i cal aprofitar les oportunitats que suposa.
    Les estratègies que es coneixen en desenvolupament de productes carnis més saludables són:
o    Reducció (o eliminació), de sal, de greix, de conservants, d’antibiòtics, etc.
o    Incorporació, de prebiòtics, de probiòtics, de fibres, d’omega 3, etc, per a donar més funcionalitat nutricional i tecnològica.
o    Substitució d’alguns ingredients, per a donar més “naturalitat” al producte. Tot i així, els anàlegs vegetals o de la “natura” sovint tenen el mateix principi actiu que un ingredient químic i si no fos així s’acabaran incorporant a la llista de conservants amb la seva E corresponent.
o    Productes sense carn que mantenen el nom dels productes carnis. Aquests sovint s’ofereixen com a més saludables o més naturals, però sorprèn la llarga llista d’ingredients, amb conservants i al•lèrgens de tot tipus, i la manca de regulació comparada amb els productes carnis tradicionals.
o    Dilució de la carn amb altres aliments, generalment vegetals, per a oferir una directament una dieta més equilibrada al consumidor.
    La creació de l’etiquetatge Nutri-Score a França, amb un sistema tipus semàfor (lletres A, B, C, D, E) que podria replicar-se a altres països de la UE, i que pot tenir serioses implicacions en la venda dels productes carnis. Es podria donar el cas, que us producte baix en sal o baix en greix estigui identificat en una lletra vermella com a poc saludable, tot i l’esforç evident de l’empresa per haver millorat el seu producte nutricionalment. Es recomana a les empreses que coneguin quina seria la seva classificació actual dels productes que comercialitza, i que analitzi les possibilitats de millora d’aquests productes cap a una lletra “més saludable”.

JORNADA INTERACTIVA DEL SECTOR CARNI 2

El Dr. Pere Gou d’IRTA va resumir les “necessitats i interessos del sector” principalment en relació a la temàtica de la jornada i agrupant les respostes que prèviament havien enviat als assistents.  

El Dr, Jacint Arnau d’IRTA va fer de moderador de la jornada i, en relació a la forta tendència per a reduir nitrits i nitrats en productes carnis va recordar de la necessitat d’aquests nitrificants per a les persones, i les avantatges per a la salut que suposa consumir-ne un mínim, pronosticant que “si els acaben prohibint en productes carnis, els haurem d’acabar comprant en pastilles per a viure”.

Finalment el Dr. Josep Maria Monfort d’IRTA va cloure la jornada, resumint que “no hi ha aliments bons i dolents, el que hi ha són dietes més o menys adequades per a cada persona” i va animar a les empreses a continuar avançant en la recerca i el desenvolupament de tots els aspectes tractats durant la sessió.

 

25 ANYS DE POLÍTICA DE CLÚSTERS A CATALUNYA

08 de juny de 2017

El dia 8 de juny a les 11.00 h es durà a terme al Palau de la Generalitat un acte de presentació dels 25 Anys
de la política de Clústers a Catalunya. L’acte, d’una hora de durada, serà presidit pel molt honorable
Sr.Carles Puigdemont, President de la Generalitat de Catalunya i l’honorable Conseller d'Empresa i
Coneixement, Sr. Jordi Baiget.


Tots els socis del clúster hi poden assistir, però prèviament cal que ho confirmin a través d’una invitació
personalitzada que ha rebut cada empresa o institució associada. Per a la confirmació de la vostra
assistència caldrà que us poseu en contacte amb els tel. 93 402 46 78 / 93 402 46 17 o bé, al correu
electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
És probable que la invitació no vagi al nom de la persona que hi vulgui assistir. En aquest cas, la persona
d'una empresa/institució convidada pot delegar a algú altre per substituir-la contestant al correu electrònic
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. dient la nova persona que hi assistirà (indicant nom i càrrec dins
l’empresa/institució) en representació de la persona que inicialment havia rebut la invitació. El dia de l'acta és necessari el DNI

catalonia cluster