PRESIDENT PUIGDEMONT: "EL MAPA D'EMPRESES CENTENÀRIES COM LA SELVA DIBUIXA A LA PERFECCIÓ COM ÉS LA CATALUNYA D'AVUI"

09 de juny de 2017

El cap de l'Executiu ha presidit a Campllong l'acte commemoratiu del centenari d'aquesta empresa

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit aquest migdia a Campllong l’obertura dels actes commemoratius del centenari de La Selva. Després de felicitar aquesta empresa i els seus impulsors, la família Albertí, per l’aniversari, el cap de l’Executiu ha remarcat que “el mapa d’empreses centenàries com la Selva dibuixa a la perfecció com és la Catalunya d’avui”.
 
Durant la seva intervenció en l’acte, Carles Puigdemont ha posat en relleu que moltes d’aquestes empreses centenàries catalanes estan relacionades amb l’àmbit del comerç o de la indústria. “Aquest és un país amb un potencial industrial indiscutible i irrenunciable”, ha remarcat Carles Puigdemont. I, en aquest sentit, ha recordat que la indústria representa el 20% del PIB català.
 
El cap del Govern també ha posat aquesta empresa com a exemple i ha afirmat que “el que ha fet La Selva és un paradigma de com una comunitat humana  no només s’articula al voltant d’una empesa per raons econòmiques o laborals sinó socials  i com al seu entorn creix un teixit que va molt més enllà de la xifra de negoci o de la seva influencia en el mercat”.
 
En l’acte, que ha tingut lloc a les instal·lacions de La Selva, a Campllong, també han intervingut el conseller delegat de l’empresa, Xavier Albertí i l’alcalde de Campllong, Lluís Freixas. També hi ha assistit el delegat territorial del Govern a Girona, Eudald Casadesús.
 
Abans de participar en aquest acte i de visitar les instal·lacions remodelades de la botiga original i del Museu de La Selva, el president Puigdemont ha fet una visita institucional a l’Ajuntament de Campllong, on ha signat en el llibre d’honor del consistori.

Mapa empreses centenaries
El president Puigdemont amb la família Albertí i els treballadors de La Selva

 

 

 

 Notícia publicada a premsa.gencat.cat

CÀRNIQUES CELRÀ INVERTEIX 18 MILIONS EN UNA NOVA NAU I CREARÀ 50 NOUS LLOCS DE TREBALL

15 de maig de 2017

Càrniques Celrà invertirà 18 milions d'euros (MEUR) entre aquest any i el vinent per ampliar l'empresa, doblar-ne la superfície i crearà 50 nous llocs de treball. El gruix de l'obra seran quatre grans magatzems frigorífics amb capacitat per guardar-hi fins a 18.000 tones de producte congelat. La càrnia gironina ha obtingut fa poc l'homologació per exportar a Mèxic i a la Xina, i impulsarà les exportacions cap a aquest país asiàtic. De fet, diàriament ja hi envia fins a una quinzena de contenidors per via marítima. "La seva cultura culinària aprecia molt els menuts i subproductes com ossos, orelles, peus i mans, que es venen als mercats de plaça", concreta el director general de Càrniques Celrà, Xavier Roca. L'empresa compta actualment amb 237 treballadors i va tancar l'exercici facturant 224,53 MEUR. Càrniques Celrà pertany a la companyia Olot Meats Group, que també agrupa Càrniques Juià i l'escorxador de la Garrotxa. En global, el grup té 1.200 empleats i factura 600 MEUR.

Càrniques Celrà és el reflex del múscul de la indústria càrnia a les comarques gironines. Especialitzat en porc –com la resta del grup- l'empresa d'especejament processa actualment 5.000 animals diaris. La planta ocupa 13.217 metres quadrats al polígon industrial del municipi, una superfície que d'aquí a un any es doblarà quan entri en funcionament l'ampliació que ja pren cos al costat de les instal·lacions actuals.

foto3210739 8 g

La nova nau suposa una inversió de 18 MEUR i a hores d'ara ja se n'ha enllestit el 60% de l'obra civil. A l'interior hi haurà quatre grans magatzems frigorífics, amb capacitat per a 12.000 palets, que permetran guardar-hi un estoc de fins a 18.000 tones de producte congelat.

Apart, també es construirà un nou túnel de congelació a -40 ºC, exclusivament per a porc encaixat, amb capacitat per refrigerar 60 tones de producte al dia. L'obra es complementa amb una nova sala d'envasat, que serà on hi treballaran els 50 nous empleats que contracti la càrnia gironina.


Entrada a Mèxic i a la Xina

L'ampliació, que es preveu enllestir a mitjans 2018, té un clar objectiu al darrere: augmentar el potencial exportador de Càrniques Celrà. L'empresa, que ja ven a l'exterior fins al 80% de la producció, fa poc ha rebut l'homologació per exportar a Mèxic i a la Xina. I és precisament cap a aquest país asiàtic on la firma vol incrementar-hi quota de mercat.

La cuina xinesa aprecia molt els menuts i productes bàsics com els ossos, les orelles, els peus i les mans del porc. "Sobretot, es venen en mercats de plaça de ciutats com Xangai o Pequín", concreta Xavier Roca. A més, el mercat asiàtic també demanda altres parts de l'animal, com les costelles, el pernil o les espatlles.

Per fer-se una idea del volum de negoci que mou la Xina, només cal mirar les estadístiques de negoci de la càrnia. Aquest 2017, una de cada tres vendes a l'exterior de Càrniques Celrà (en concret, el 33,4%) es fan a aquest país asiàtic. De fet, la firma ja envia diàriament fins a quinze contenidors cap a la Xina per via marítima (cadascun d'ells, amb 25 tones de carn de porc).

"Un cop tinguem enllestits els magatzems, això ens permetrà gestionar les comandes amb més flexibilitat", indica el gerent. "Per vendre a països llunyans com la Xina, el Japó o Taiwan és necessari que la carn es congeli, perquè d'aquesta manera aguanta fins a dos anys; en fresc i al buit, no va més enllà dels 21 dies i ni tan sols suportaria el viatge", hi afegeix Roca.


Més d'una seixantena de països

La cartera de països on exporta Càrniques Celrà és àmplia i n'inclou més d'una seixantena. Apart dels ja esmentats, entre els principals hi ha, per exemple, el Canadà, Nova Zelanda, Vietnam Filipines, Hong Kong o Sudàfrica, apart de tots els europeus (encapçalats per França, Hongria, Polònia i Itàlia).

I si l'empresa gira els ulls cap a l'Àsia, en paral·lel també decanta mirada cap a l'altre costat de l'Atlàntic. De fet, Xavier Roca precisa que haver obtingut l'homologació per exportar a Mèxic els obre moltes possibilitats. "Hem de tenir en compte que és el tercer país del món que importa més carn", subratlla el director general de la càrnia.


Un gran grup carni

L'any passat Càrniques Celrà va vendre 130.531 tones de carn de porc i va tancar l'exercici amb una facturació de 224,53 MEUR. L'empresa és una de les tres potes de la companyia Olot Meats Group, que en global té 1.200 treballadors i va ingressar 600 MEUR durant el 2016.

L'embrió del grup va ser Càrniques Juià, fundada el 1987. Processa 8.000 porcs diaris i té una plantilla de 550 persones. L'any passat va vendre 146.956 tones i va facturar 260,5 MEUR. Tant Celrà com Juià centren l'activitat en especejar els porcs ja sacrificats, bona part dels quals els arriben de l'escorxador d'Olot (on el grup en té el 70% de la propietat). L'any passat, des d'aquestes instal·lacions –batejades com a Olot Meats- es van matar 2,3 milions d'animals i es van facturar 25 MEUR.


Celrà concentra les inversions

La nova nau que s'afegirà a l'actual de Càrniques Celrà serà un revulsiu per a l'empresa gironina. Però no l'únic. De fet, Olot Meats Grup centrarà les inversions dels propers anys en aquesta planta d'especejament. "Tenim prou parcel·la per continuar creixent i si el negoci segueix aquesta línia, segurament hi aixecarem una nova sala de desfer", avança Xavier Roca. Aquesta obra es planteja amb l'horitzó 2019-2020.

 

 Notícia publicada al Diari de girona

BONÀREA CORPORACIÓ REPARTEIX 11,8 MILIONS EN BENEFICIS

12 de maig de 2017

Europa Press, Lleida

La junta general d'accionistes del grup carni BonÀrea Corporació, celebrada aquest dijous a Guissona va acordar incrementar el dividend corresponent 2016 fins als 15 euros per acció --un 7,14% més que en l'anterior exercici--, de manera que la remuneració a els accionistes arriba a un valor total 11,8 milions d'euros, un 25% del resultat net de l'exercici.

img rmatas 20170406 215625 imagenes lv terceros sala despiece cerdo k8tD 992x558LaVanguardia Web

Una part del dividend, set euros per acció, ja va ser pagat al gener i la resta del dividend, després de la junta general, ha informat la companyia en un comunicat aquest divendres.

Les vendes totals van arribar 1.543 milions d'euros, els resultats nets 47.240.000 d'euros i el flux de caixa net és de 84.130.000 d'euros, amb augments respecte a l'any anterior del 5,5%, 7,9% i 10 , 6% respectivament.

Les xifres, segons la companyia, consoliden el model de negoci totalment integrat arribant al client final sense cap intermediari, permeten donar continuïtat a més de 2.000 explotacions ramaderes i crear 258 nous llocs de treball directe fins a arribar als 4.456 treballadors.

La direcció ha repassat les inversions realitzades durant 2016, que van ascendir a 44.950.000 d'euros, un 8% superiors a l'exercici anterior, i ha detallat les inversions previstes per 2017, que s'estimen per un valor de 47 milions d'euros, la major destinades al centre alimentari 'La Closa' ja obertura de 30 nous supermercats BonÀrea i ampliació de 20 botigues.

La companyia també ha detallat que el seu segon centre alimentari a Aragó, a la localitat d'Épila, ocuparà unes 140 hectàrees aproximadament i es preveu invertir-hi 400 milions i crear 4.000 llocs de treball.

La primera etapa del projecte, la urbanització i la construcció d'un magatzem logístic, s'executarà entre 2019 i 2020 i durant la segona etapa, de 2021 a 2026, es posaran en marxa l'escorxador, la sala d'especejament d'aus i escorxador i la d'especejament de bestiar, magatzems logístics, assecadors de pernils i elaborats, la línia de pa i la fàbrica pet foods.

 

 Notícia publicada a La Vanguardia

INVESTIGUEN L'ÚS DE L'EVAPORACIÓ SOLAR PER SOLUCIONAR LA GESTIÓ DE PURINS

30 d'abril de 2017

Barcelona, 30 abr (EFE).-

Investigadors del centre tecnològic Eurecat-CTM estan investigant l'ús de l'evaporació solar per solucionar la gestió dels purins i evitar la contaminació per nitrats que suposen aquests residus del bestiar porcí.

El projecte, denominat SOLARPUR, utilitza per primera vegada l'energia fotovoltaica per millorar la gestió dels purins procedents de granges, per tal d'ajudar a la sostenibilitat del sector ramader i facilitar l'exportació de l'excedent de purins a zones amb dèficit de fertilitzant natural .

El projecte, liderat per les empreses SUD Renovables de Vic (Barcelona) i Granges Terragrisa de Sant Bertomeu del Grau (Barcelona), ambdues de la comarca barcelonina d'Osona, una de les zones més contaminades per purins d'Europa.

Segons els investigadors, el projecte té un important potencial per a zones amb una elevada concentració de nitrats a l'aigua subterrània, com Osona, on hi ha una gran concentració de granges porcines, però contemplen també la seva aplicació en diverses zones d'Espanya i Europa que pateixen el mateix problema.

Els investigadors calculen que aquest nou procés permetrà reduir el volum de purins i rebaixar els costos de transport a menys de 6 euros per metre cúbic produït, a més de facilitar l'ús del residu com a fertilitzant natural en zones deficitàries de nutrients i de controlar les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades a l'emmagatzematge en basses dels purins.

Per desenvolupar el projecte, els investigadors instal·laran una planta pilot en una granja porcina de les zones afectades, on incidiran en l'evaporació del contingut aquós dels purins tractats prèviament amb un sistema de separació sòlid / líquid i un sistema biològic.

Amb això preveuen que podran contribuir en la reducció per evaporació d'un 50 per cent del contingut líquid, concentrant d'aquesta manera el contingut en nutrients.

La planta pilot implicarà la construcció d'una bassa coberta amb control avançat que permetrà intensificar l'evaporació solar i l'ús de l'excedent d'energia procedent d'una instal·lació fotovoltaica per a autoconsum, de manera que evitaran les emissions de gasos d'efecte hivernacle, principalment amoníac i compostos orgànics volàtils.

El projecte, que s'espera que finalitzi a mitjans del 2018, compta amb el suport de Agroxarxa i del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, i s'emmarca dins de la convocatòria Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental 2015.

Segons fonts de Eurecat, després de diversos estudis, els investigadors ha conclòs que la solució als problemes dels purins passa per la gestió i l'ús de les tecnologies més ben adaptades a cada realitat, en funció del balanç de nutrients, del problema de transport que s'hagi de resoldre i d'altres requeriments que s'hagin de complir, especialment, els preus dels tractaments i energies necessàries per als processos aplicats.

Notícia publicada a La Vanguardia

GEPORK REP UN PREMI PER LA CAMBRA MAXIPIG, UN SISTEMA DE FOTOACTIVACIÓ DE SEMEN DE PORC

10 d'abril de 2017

Les Masies de Roda

L'empresa Gepork va rebre fa uns dies a Saragossa i en el marc de la Fira Pigan un dels 13 premis de novetats tècniques que s'hi atorguen. El premi és per la nova cambra maXipig, un sistema de fotoactivació de semen de porc amb el qual es millora fins a set punts el nivell de fertilitat a les granges. Amb aquestes cambres s'ha aconseguit arribar al 100% de fertilitat a moltes de les setmanes més improductives de l'any i s'ha incrementat la mida de la ventrada fins a 0,7 garrins més per part. El semen de porc està sotmès a un patró específic de llum LED vermella en una cambra refrigerada per aire. A la fira, Gepork també va presentar les darreres novetats en genètica.

 Notícia publicada a EL 9 NOU