Avantatges del ferro com a component de la carn de porc, per a la millora de la salut de determinats sectors de la població

La tendència global es dirigeix ​​a consumir, cada vegada més, aliments que aportin beneficis a la salut dels consumidors. Per contra la carn de porc i els seus derivats és, sovint, considerada popularment, i sense cap tipus de fonament, com “poc saludable”, ja que es relaciona amb conceptes com: triquinosi, alt contingut en greix i colesterol.
Diversos estudis demostren la idoneïtat del consum de carn de porc i les seves propietats beneficioses per a la salut. Per exemple el catedràtic del Departament de Nutrició i Bromatologia de Universitat de Barcelona Dr Rafael Codony Salcedo, conclou en un estudi realitzat l’any 2011 que “la carn de porc, en les seves diferents talls i opcions és un aliment ideal per incloure tant en una dieta hipocalòrica equilibrada com en una dieta hiperproteica. Les seves qualitats nutritives i la diversitat en la preparació que permet la converteixen en una bona opció. En qualsevol cas sense atendre a la tipologia específica de dieta, es recomana la varietat en els aliments que són font de proteïna. D’aquesta manera, s’hauria d’incloure 3-4 racions a la setmana de carns magres, de les que la carn de porc és una opció òptima “.
Durant l’any 2011 i principis del 2012 s’ha dut a terme-per part de les AEIs INNOVACC i AINS-el projecte consorciat “opcions de desenvolupament de productes carnis porcins altament saludables”. Aquest projecte ha rebut ajuda del MITYC (convocatòria 2011, línia projectes consorciats). El projecte consorciat ha facilitat la identificació de nous projectes de R + D + i que haurien de desenvolupar durant els propers anys, per part de les empreses i institucions.
Es va observar que no existeix un compost bioactiu, o família de compostos bioactius concreta, que sigui objecte d’incorporació de productes de carn de porc o derivats. Els patrons de consum d’Omega-3 per exemple, van associats al peix. Per això, es proposa trobar ingredients associats al consum de la carn de porc. En aquest sentit, s’ha trobat un important potencial en l’estudi del Ferro com a ingredient que pot ajudar a determinats sectors de la població (persones que pateixen anèmia o altres alteracions que produeixen deficiència de ferro), ja sigui mitjançant el consum directe de la carn de porc i els seus derivats, o bé mitjançant l’enriquiment d’altres productes alimentaris.
Objectius
Anàlisi de les propietats nutricionals del ferro present en la carn de porc i els seus derivats.
Anàlisi de la biodisponibilitat de ferro en els productes carnis quan afegim:
– Sulfat ferrós
– Pirofosfat fèrric encapsulat en liposomes
– Pirofosfat fèrric encapsulat en liposomes + hemoglobina-base de pigment de la carn