Espuña instal.larà una gran planta càrnia a Mezquita de Jarque

El grup català es farà amb 3,6 hectàrees del polígon d’aquest petit municipi. La inversió inicial és de 1,6 milions però podria ser major en el futur

L’empresa càrnia Esteban Espuña, amb seu a Olot (Girona), instal·larà gran centre productiu a la petita localitat de Terol de Mesquita de Jarque, de 129 habitants. Així ho va anunciar ahir el seu alcalde, Herminio Sancho, durant la visita del conseller aragonès de Presidència, Vicente Guillén, a l’polígon industrial d’aquest municipi, situat a 17 quilòmetres de Utrillas, on el grup català compta ja amb una planta dedicada al llescat i envasat de pernil curat.

espuña teruel planta assecatge2016

L’alcalde de Mezquita, Herminio Sancho (a l’esquerra), i el conseller de Presidència, Vicente Guillén

Espuña va paralitzar fa cinc anys la construcció en Mesquita d’un assecador de pernil com a conseqüència de la crisi, però ara ha reprès el projecte amb força i tot apunta que serà més ambiciós del que preveu el seu moment. En concret, segons Sancho, la companyia adquirirà una parcel·la de 3,6 hectàrees al polígon d’aquest localitat, que disposa en total de 4,3 hectàrees.

L’alcalde no va concretar en què consistirà la iniciativa industrial. El 2010, l’empresa va estimar la creació d’una vintena de llocs de treball, però la xifra podria ser molt superior tenint en compte les dimensions dels terrenys de l’operació. En aquest sentit, Sancho ha assenyalat que la inversió inicial és de 1,6 milions d’euros, però va suggerir que el muntant econòmic serà més gran a llarg termini. Tampoc va concretar el nombre de llocs de treball a l’espera que la companyia doni a conèixer els seus plans el proper mes de febrer.

“La implantació d’Espuña garanteix l’aposta pel sector agroalimentari de Terol, un sector clau per fer front a la crisi ia la despoblació i donar una alternativa a la mineria”, ha apuntat l’alcalde en declaracions a aquest diari. En la seva opinió, el projecte assegura a més la continuïtat de la planta del grup a Utrillas.
SUBESTACIÓ ELÈCTRICA La instal·lació d’Espuña es va plantejar en el seu dia per compensar Mesquita pels perjudicis que suposa acollir al seu terme una subestació elèctrica de REE, una de les majors del país.

Precisament, el polígon de Mesquita –impulsat fa cinc anys– està sent condicionat per dotar d’aigua i llum les diferents naus i facilitar així l’arribada de noves empreses. En aquesta línia, el Govern d’Aragó aportarà 100.000 euros per a aquestes millores a través del Fons d’Inversions de Terol (Fite).
Durant l’acte, Guillén ha defensat que “es doti als petits municipis de les infraestructures indispensables per a assegurar, primer, la seva supervivència” i, en segon terme, “per tenir les mateixes possibilitats de nivell de vida i de serveis que tenen els habitants de les ciutats amb més demografia “.