Catalunya produeix el 44% de la carn de porc de l’estat

“Ho detalla un estudi de la Generalitat presentat a Olot en el marc de l’assemblea del clúster carni Innovacc”
“Bona part de les empreses del sector són a les comarques gironines i a Osona”

El sector de la carn de porc de Catalunya ha incrementat el volum de negoci fins a ocupar el 44% de la producció de tot l’Estat espanyol, un total d’1,6 milions de tones a l’any. Ho detalla un informe realitzat per Acció i impulsat per la Generalitat amb la col·laboració del clúster Innovacc, que aplega 84 empreses d’aquest sector i algunes institucions, la majoria de les comarques gironines i d’Osona.

160128 Catalunya 44 producció porcí

Aquest estudi es va presentar ahir a Olot en el marc de l’assemblea d’aquest clúster. Identifica un total de 600 empreses d’aquest sector a Catalunya, que donen feina a 14.500 treballadors. Segons l’estudi, el sector ha crescut un 6,8% entre el 2008 i el 2013 i ha assolit un volum de negoci de 6.100 milions d’euros anuals.

El volum d’exportació és del 65% del total de la producció. De fet, dels 2.600 milions d’euros que el sector carni català assoleix gràcies a l’exportació, un 81% correspon al sector de la carn de porc.

El mateix estudi atribueix el nivell d’internacionalització del sector als avenços en la industrialització i l’optimització dels processos.

En el pla estratègic aprovat a l’assemblea d’Innovacc d’ahir a Olot, precisament, es fixa com un dels principals reptes la innovació en productes carnis congelats per exportar a països amb sobrepoblació com ara la Xina, l’Índia, Rússia o el Brasil, i també l’obertura de delegacions d’empreses càrnies catalanes en països més desenvolupats, com ara els Estats Units o països del centre d’Europa.

El gerent d’aquest clúster, Eudald Casas, ha explicat que hi juga a favor el fet que la carn de porc és més assequible que d’altres i que cal aprofitar la conjuntura abans que aquests països tinguin les instal·lacions i la tecnologia per produir aquesta carn. A més, això pot obrir nous mercats a la indústria auxiliar de la carn.

El mateix pla fixa també la recerca de nous productes amb més valor afegit –productes ecològics, preparats i precuinats…– i, entre altres propostes, aposta per la investigació per millorar la sostenibilitat de la producció i el respecte a l’entorn.

En relació amb aquest últim aspecte, Fajula va donar detalls del projecte d’assecatge de purins de porc ara ja implantat amb èxit en dues granges d’Osona i que ja es continua amb l’estudi de l’automatització del procés i la utilització del producte resultant per a les calderes de biomassa, barrejat amb el pèl·let.