L’exportació en regions superpoblades o la sostenibilitat, entre els reptes del pla estratègic del clúster del sector carni porcí INNOVACC

El sector català de carn porcina produeix 1 milió 600 mil tones a l’any. Un 65% s’exporta. Són les dades d’un informe impulsat per la Generalitat que s’ha presentat a Olot, durant l’assemblea general extraordinària d’INNOVACC, el clúster que agrupa el 47% de les empreses d’indústria càrnia porcina de Catalunya. Durant l’assemblea, s’ha presentat el Pla Estratègic 2016-2019. Entre els objectius a assolir, es troba augmentar l’exportació en regions superpoblades com l’Àsia o la Índia, o millorar la sostenibilitat del sector.
Vídeo d’OLOT TV
El sector de la carn porcina a Catalunya va créixer un 6,8% entre 2008 i 2013 segons les últimes dades disponibles, aconseguint un volum de negoci de 6.100 milions d’euros. És una de les principals conclusions d’un estudi impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ i que s’ha presentat a Olot durant l’assemblea general del clúster INNOVACC, l’associació catalana d’innovació del sector carni porcí.

A la mateixa assemblea, INNOVACC ha presentat el seu Pla Estratègic 2016-2019 que fixa els principals reptes que es treballaran en els propers anys. Destaquen per exemple la necessitat de ser més transparents envers els clients i consumidors i oferir més informació sobre el producte durant tota la cadena de producció; oferir productes més saludables, remarcant les seves propietats nutricionals; impulsar productes amb més valor afegit com ara productes gourmet o millorar la sostenibilitat del sector. També aprofitar noves opcions d’exportació a països superpoblats, mercats estratègics com Àsia o l’Índia.

El clúster de la carn de porcí compta actualment amb 84 socis, entre empreses i institucions. En l’últim any s’han incorporat vuit empreses noves. El gerent d’INNOVACC, Eudald Casas, ha avançat que ja hi ha dos granges a Osona que funcionen amb un hivernacle on s’assequen els purins aprofitant l’energia solar. Aquesta era una prova pilot que es va iniciar a mitjans del 2014 i que ara ja està en funcionament després de ser validada per l’administració. Ara s’està treballant per afinar encara més aquest sistema. D’una banda, es vol mecanitzar el procés d’assecat. Per l’altra, estan estudiant aprofitar el residu que queda en tot aquest procés d’assecat per barrejar-lo amb pèl·let en una caldera de biomassa.