Visita – Demostració a tallers Gili 98 de Montgai

El passat divendres dia 5 de febrer, es va realitzar la visita-demostració a Tallers Gili 98 de Montgai, per tal de conèixer el sistema Dosicontrol, que han desenolupat, juntament amb Ilercim i FEMAC, pel control de les aplicacions de purins a camp. El sistema permet fer analítiques de NPK en temps real, del purí de cada cuba, i incopora un control via GPS per conèixer el recorregut de la cuba. Durant la demostració es va poder apreciar el funcionament del sistema i al mateix temps, l’aplicació del purí a camp.


Sistema Dosicontrol: permet fer una lectura a través d’un tauleta electrònica, de diferents paràmetres (conductivitat elèctrica, NPK, temperatura, intensitat real i intensitat calculada)

Va ser una visita molt interessant, on hi van assistir representants de Tallers Gili 98, Ilercim, FEMAC, FAR Consultors, GSP Lleida, Selección Batallé i INNOVACC.

Segons han informat des de FEMAC (clúster de la maquinària agrícola), el DAAM podria exigir -a curt termini- un control real de la composició NPK del purí aplicat a cada camp, i sembla que les taules teòriques que s’utilitzen actualment donen valors de nitrogen molt inferiors als que tenen realment els purins (el valor real podria triplicar el valor teòric de les taules). Així doncs, el DAAM podria ser molt més exigent a l’hora d’admetre l’aplicació agrícola del purí líquid.

Tot plegat farà més necessari trobar fórmules alternatives per tal de gestionar correctament el pla de dejeccions de cada explotació, aplicant mètodes com l’assecatge solar, la biocombustió del residu sec en calderes de biomassa, etc i fent aplicacions acurades amb sistemes de control de l’aplicació de purí.

Participants a la visita (d’esquerra a dreta):Xevi Rodríguez (Selecció Batallé), Rosa Gallart(GSP Lleida), Albert Serra (FAR Consultors), Xavier Gili (Talelrs Gili 98) i Enric Pedrós (FEMAC)