El sector carni de Riudellots dóna feina a 4.000 persones

El 70% són treballadors contractats directament per la indústria que hi ha a la població

Un estudi constata que el sector del porc de Riudellots té un pes decisiu en l’economia catalana
Unes quatre mil persones treballen directament o indirectament en el sector carni a Riudellots de la Selva. El 70% és mà d’obra directa de les indústries càrnies, mentre que el 30% restant “forma un bloc d’ocupats indirectes que despleguen un gruix d’activitats auxiliars i complementàries del sector carni”. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi que es va presentar ahir amb motiu de la fira Fiporc, que se celebra tot aquest cap de setmana a Riudellots de la Selva.

El treball té com a objectiu “desvetllar l’impacte del potencial endogen del territori, per millorar la cooperació de les oportunitats empresarials i per orientar els perfils i models empresarials i laborals de futur amb criteris més racionals socialment i ambientalment”. Es titula Dinàmiques socioterritorials al voltant de l’ocupació real de la cadena agroalimentària del porcí a Riudellots de la Selva i ha estat elaborat per l’Ajuntament de la població i la Fundació Agroterritori.

Constata que les indústries càrnies a Riudellots tenen una concentració important al polígon industrial, però que “organitzen una xarxa d’activitats d’aprovisionament d’abast geogràfic regional i nacional, difícil d’aproximar per la seva magnitud i complexitat empresarial”.

A Riudellots, però, la fase ramadera presenta una dimensió reduïda ja que en aquests moments hi ha dues granges d’engreix i dues de recria i reproducció que venen a carnissers propers. Aquestes granges donen feina a vuit persones directament i a 23 indirectament.

El porc a Riudellots té un pes decisiu en l’economia catalana. Agrupa processos de transformació diversos: escorxadors, sales de desfer, frigorífics, integradors, elaboradors d’embotits, de precuinats, d’emmagatzematge i distribució fins a la selecció de productes derivats. Tot i la recessió econòmica, continua liderant el sector i ampliant el seu radi d’acció geogràfic.

LA XIFRA: 4 granges són les que hi ha a Riudellots de la Selva, dues d’engreix i les altres dues de recria i reproducció.