La importància de l’origen a l’hora d’exportar, en una jornada a la cambra

“Amec i la Cambra de Comerç de Girona organitzen una jornada per respondre a les necessitats i els dubtes de les empreses exportadores”

A l’hora d’exportar un producte, cal diferenciar quin origen té –que no és el mateix que la procedència–, perquè això determina si s’han de pagar aranzels d’importació. Aquesta és una de les principals premisses de la jornada organitzada ahir per a empresaris gironins a la Cambra de Comerç de Girona i amb la col·laboració de l’Amec, l’associació de les empreses industrials internacionalitzades.

A les comarques gironines hi ha un miler d’empreses que exporten regularment, segons va explicar el gerent de la Cambra de Comerç de Girona, Eduard Torrent. Aquestes han de saber com actuar en cadascun dels països on van. “Hi ha problemes tècnics que es resolen però que comporten una pèrdua de temps, ens hem trobat duanes que tenen un producte parat perquè falta un paper….”, va dir Torrent, que va insistir en la importància d’aquesta col·laboració formativa amb l’Amec. Aquesta plataforma, el president de la qual és l’empresari gironí Manel Xifra, inclou una quarantena d’empreses gironines, segons va puntualitzar el director comercial d’Amec, David Montanyà.

160303 eduard torrent exportacióIrene Guardiola, David Montanyà i Eduard Torrent, ahir a la Cambra

Segons la lletrada Irene Guardiola, que va ser la ponent de la jornada, la majoria d’empreses tenen tendència a confondre l’origen amb la procedència. “No és el mateix: pot ser que compris una mercaderia a Holanda però que el seu origen sigui la Xina”, va dir Guardiola, i hi va afegir que cada cop és més difícil que la fabricació sigui al cent per cent d’un mateix país i l’important és que, segons els orígens, hi ha alguns beneficis fiscals. Segons això, es pot passar de no pagar res d’aranzel a pagar un 25%. Com a exemple, el cas típic d’una empresa que vol exportar una mercaderia al Marroc. Si el producte té origen a Europa, entrarà sense aranzels i complint uns requisits. Per Eduard Torrent, es tracta d’un problema tècnic que engloba aranzels i certificats bàsics per arribar a un país. I això passa amb totes les empreses exportadores, en el cas de Girona, moltes del sector carni que exporten a tercers països fora de la UE i necessiten certificats d’origen. A més del sector agroalimentari, hi ha, per exemple, el de la maquinària.