El mercat del ram potencia la vessant més agroalimentària

“En l’edició d’aquest any, del 18 al 20 de març, es vol donar més importància als productes de proximitat i a l’origen dels aliments”
“El recinte firal El Sucre serà l’espai dedicat a la ramaderia, amb concursos i exposicions”

Sense cedir ni un mil·límetre en la vessant ramadera –potenciada durant les últimes edicions–, el Mercat del Ram de Vic d’aquest any s’obre d’una manera més desacomplexada al sector agroalimentari. Així ho confirmen dues de les principals novetats: l’espaiTerra i cuina, de venda i degustació de
productes de proximitat (abans Compra a pagès), i La casa de pagès, origen dels aliments, un espai pensat per difondre el món rural entre el públic familiar. En el Mercat del Ram d’aquest any –del 18 al 20 de març i amb un pressupost de 260.000 euros–, en total hi participaran 202 expositors (quatre més que el 2015).

160309 Mercat del Ram 2016Moments durant la presentació del Mercat del Ram 2016

Anna Erra, alcaldessa de Vic, constatava en la presentació que es va fer ahir que l’alimentació “està agafant un pes important”, i hi afegia: “La voluntat és continuar obrint la ciutat tot mantenint l’essència i la importància del bestiar, el que ens aporta la vitalitat del mercat.” Precisament, una de les propostes alimentàries més consolidades és Lactium, la fira del formatge artesà, que arriba a la vuitena edició amb una quarantena de parades, tant de Catalunya com de l’Estat espanyol, i que té en el concurs de formatges un dels principals atractius.

Per potenciar la venda d’aliments artesans, a la rambla del Passeig, 38 productors agroalimentaris mostraran els seus productes de proximitat a l’espai Terra i cuina. A més de vendre tapes relacionades amb la seva mel, oli, embotits o pastisseria, entre d’altres, es farà un gastromusical (maridatge de productes locals amb vi i música) i hi haurà un espai coordinat pel cuiner David Sanglas on es podran degustar racions de plats com ara el cap i pota i el xató. Crealiment (servei de suport a la innovació de les empreses agroalimentàries de l’agència Creacció) col·laborarà en el Mercat del Ram d’aquest any fent un diagnòstic de l’espai Terra i cuinai una valoració de les tapes.

Per conèixer la procedència de molts dels productes agroalimentaris que es podran veure i tastar en el Mercat del Ram,La casa de pagès, origen dels alimentsserà al recinte firal El Sucre per mostrar maquinària i bestiar, però també per oferir informació d’una manera didàctica als infants de 5 a 12 anys, amb quatre tallers experimentals: el camp, el molí, el pinso i el porc.

Un programa complet

La mostra comercial tindrà un any més el seu protagonisme específic en el Mercat del Ram amb la presència d’expositors de sectors com ara l’automoció (13), les energies renovables, la jardineria i l’horticultura (14), els vehicles industrials i la maquinària agrícola (30), i també el turisme (26).

Com a activitats paral·leles, a més de les competicions esportives, tampoc hi faltarà la venda de palmes a la plaça Major (dissabte), la Fira del Dibuix i l’actuació castellera (diumenge), i la 33a edició de l’International Mercat del Ram Balloon Trophy, entre moltes altres.