El grup carni Cañigueral compra Far per exportar pernil als EEUU

La companyia familiar catalana tanca 2015 amb unes vendes de 480 milions d’euros i es fa amb unes instal·lacions a Les Preses amb capacitat per curar fins a 300.000 peces.

Nou pas de la família Cañigueral per convertir al seu grup empresarial en una de les principals empreses càrnies espanyoles. Després de tancar l’exercici de 2015 amb una facturació de 480 milions d’euros, Grup Cañigueral va anunciar ahir la compra de Far Jamón Serrano, una companyia de les Preses (Garrotxa) amb capacitat per produir entre 6.000 i 7.000 pernils a la setmana.

Amb aquesta operació, Grup Cañigueral diversifica el seu negoci i entra en l’exportació de pernil curat, amb la vista posada als Estats Units. A través de la seva principal empresa, l’escorxador Frigorífics Costa Brava, Cañigueral ja subministra pernils en cru a proveïdors que comercialitzen pernil serrà als Estats Units. Ara, gràcies a l’adquisició de Far, Cañigueral podrà exportar directament pernil als Estats Units, la qual cosa aportarà valor afegit a la seva activitat internacional. El 75% de les vendes de la sala d’especejament de Riudellots de la Selva ja s’efectuen en el mercat exterior, on compta amb clients tant a Europa com a Amèrica, Àsia i Àfrica.

A més de ser un dels escorxadors més grans de porcs d’Espanya -fins 12.000 animals al dia-, Frigorífics Costa Brava va ser pionera a obtenir l’homologació per exportar carn de porc blanc al mercat nord-americà.

Far Jamón Serrano va facturar 12 milions d’euros el 2015 i la seva propietat es repartia fins ara entre cinc famílies. Els seus administradors eren Xavier i Francesc Espuña-que no tenen res a veure amb el fabricant d’embotits del mateix nom-; Tomàs Costa, Ramon Sacrest i Francesc Xavier Espar Ticó, tots ells vinculats també amb l’empresa Artesanies Carlit.

La principal empresa del grupo es el matadero Frigorifics Costa Brava.

Amb una plantilla de 40 treballadors, la firma opera sota la marca Especialitats Far i té unes instal·lacions de 9.000 metres quadrats a Les Preses amb capacitat per curar fins a 300.000 pernils. L’empresa mantindrà la seva autonomia, però passarà a tenir ara dos gerents de Grup Cañigueral. Es tracta de Joaquim Planagumà, conseller delegat i responsable de producció, i de Lluís Cañigueral, conseller delegat i responsable comercial.

Tots dos pertanyen a una de les tres famílies propietàries de l’empresa gironina, que és un interproveïdor destacat de Mercadona a través de la filial Embotits Monter.

Concretament, els vuit cosins Cañigueral controlen el 80% de l’accionariat del grup, i la resta es reparteix entre Joaquim Planagumà (10%) i Roser Abras (10%). A més de Frigorífics Costa Brava i d’Embotits Monter, el hòlding carni es completa amb una tercera empresa especialitzada en carns marinades, Coopecarn, a la qual ara se li suma Far.

Noticia publicada a Expansión