Boadas 1880 SA guanya el premi “Jose Flores a la innovació”

“La indústria càrnia espanyola va exportar 1,95 MT per valor de 4.844 m€ durant el 2015”

L’Associació Nacional d’Indústries de la Carn d’Espanya (Anice) ha celebrat la seva Assemblea 2016 a Madrid, amb una jornada en què s’han presentat les dades del sector carni espanyol i la seva evolució durant 2015 i s’han abordat dues ponències de gran interès per a la indústria càrnia, com són les claus per recuperar la confiança i atreure al consumidor en èpoques de crisi o el funcionament de la Llei de la Cadena Alimentària.

La jornada ha comptat amb la intervenció del president de Anice, Carlos Serrano, que va donar la benvinguda als associats i els nombrosos convidats assistents, i va ser clausurada pel secretari general d’Agricultura i Alimentació del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA ), Carlos Cabanas.

160407 Premios Anice BoadasRepresentats de les empreses guanyadores dels Premis entregats durant l’Assemblea d’ANICE. Entre ells, Jordi Buxeda de l’empresa Boadas 1880 SA

Després de les intervencions dels ponents convidats, el professor Jesús Finestres, de la Universitat d’Extremadura, i José Miguel Herrero, director de l’Agència d’Informació i Control d’Aliments (MAGRAMA), s’han lliurat els I Premis Anice en els seus cinc categories: “Trajectòria empresarial”, “Amics de la Carn”, “José Flors a la Innovació”, “Gastronomia i Salut” i “Sostenibilitat i Medi ambient”.

El Premi a la “Trajectòria Empresarial” s’ha lliurat a l’empresari segovià Miguel Olmos Romà, pels seus més de 50 al capdavant del Grup Muntanya Nevado, un grup familiar d’èxit que és referent en el sector pernil nacional i internacional.

En la categoria “Amics de la Carn” s’han lliurat aquest any dos guardons. El primer d’ells a Quintilià Pérez Bonilla, Miguel Ángel Díaz Yubero i Cleto Sánchez Vellisco, pel seu treball en el Ministeri d’Agricultura per al control i eradicació de malalties ramaderes com la pesta porcina africana, que impossibilitava el comerç exterior de la carn, coartant el desenvolupament de la indústria càrnia.

L’altre Premi “Amics de la Carn” s’ha lliurat a Esperanza Orellana Moraleda, per la seva extensa i valuosa tasca al capdavant del comerç ramader-carni espanyol, al capdavant de diverses subdireccions generals del Ministeri d’Agricultura.

A la categoria “José Flores a la Innovació” s’han lliurat aquest any dos guardons. El primer d’ells és per a Jesús Finestres Barroso per la seva trajectòria investigadora de més de 30 anys, centrada en l’estudi de la bioquímica i la tecnologia dels productes carnis curats, col·laborant estretament amb la indústria càrnia per a la transferència de coneixement i aplicació de la innovació.

L’altre premi “José Flores a la Innovació” s’ha concedit a l’empresa Boadas 1880, SA, per la seva aposta per la innovació, com una gamma de xarcuteria curada ajustada a nous perfils nutricionals, amb una reducció important en greixos saturats i sal.

El premi “Gastronomia i Salut” s’ha lliurat a l’espai “Saber Vivir” del programa “El Matí de La 1” de Televisió Espanyola, pel seu treball per explicar positivament als espectadors les propietats i bondats dels aliments, entre ells els productes carnis, destacant la necessitat d’incloure’ls en una dieta variada i equilibrada.

En la categoria “Sostenibilitat i Medi Ambient”, s’han lliurat també dos guardons. El primer d’ells a Pastors Grup Cooperatiu, per la seva contribució a la vertebració i sostenibilitat del medi rural aragonès, i la seva línia de treball de sensibilització, formació, estalvi energètic i eficiència i la reducció de l’impacte ambiental de la seva activitat.

I l’altre premi en aquesta categoria s’ha concedit a Biobardales (Embotits L’Enebral, SA), per la seva activitat pionera de producció ecològica de pernils i embotits de porc de capa blanca, desenvolupant sistemes de maneig i alimentació del porc i formes d’elaboració en una fàbrica amb la tecnologia adequada.

El quart sector industrial d’Espanya
Anice és una organització forta per a un sector important per a l’economia i poc conegut, com ho demostren les xifres de producció i exportació. Segons les últimes dades disponibles, que s’han presentat a l’Assemblea, la indústria càrnia ocupa amb diferència el primer lloc de tota la indústria espanyola d’aliments i begudes, representant una xifra de negoci superior als 22.000 milions d’euros, més el 21% de tot el sector alimentari espanyol.

Aquesta xifra de negoci suposa el 2,1% del PIB total espanyol (a preus de mercat) i el 13,1% del PIB de la branca industrial, i la seva ocupació sectorial directe, més de 80.000 treballadors, representa igualment més del 23% de l’ocupació total de la indústria alimentària espanyola.

El 2015, la producció espanyola de carns va ser de 4,7 milions de tones (amb un creixement del 7,7% respecte a l’any anterior). D’aquest total, la carn de porcí, la de major producció, va créixer un 7,6%, apropant-se cada vegada més als 4 milions de tones, el que marca un any més un nivell històric mai assolit. Per la seva banda, les produccions de boví i oví van trencar la tendència descendent que registraven des de fa anys, i així, la carn de boví va créixer un 9,5%, fins a les 633.792 tones, i l’oví / caprí van créixer un 2%, aconseguint 125.757 tones.

Quant a la producció d’elaborats carnis, cal indicar que va créixer un 1,8% fins a arribar 1.347.000 de tones.

La indústria càrnia espanyola va exportar l’any passat 1,7 milions de tones de productes de tot tipus per valor de 4.467.000 d’euros a mercats de tot el món, una dada molt rellevant que estableix una balança comercial positiva del 460%.

El sector carni espanyol va exportar el 2015 un total d’1,95 milions de tones de carns i productes elaborats per valor de 4.844 milions d’euros a mercats de tot el món (+ 15,9% en volum i + 8,4% en valor respecte a 2014), amb una balança comercial molt positiva del 450%, una dada que molt pocs sectors econòmics rellevants poden presentar.

Espanya és ja un dels quatre primers exportadors mundials de porcí, al costat d’Alemanya, Estats Units i Dinamarca, amb unes vendes exteriors d’1,54 milions de tones i 3.003.000 d’euros en carns i despulles, i 171.934 tones i 1.078 milions d’ euros en productes elaborats.

Pel que fa al boví, el balanç de les exportacions va ser espectacularment positiu en 2015 després d’anys de dificultat, ja que es va assolir la xifra rècord de 182.229 tones exportades, un 24,4% més respecte a 2014, amb un valor de 598 milions d’euros, un 21% més que l’any anterior.

Per al president de Anice, Carlos Serrano, “Som un sector industrial econòmicament estable, amb una xifra de negoci que ens col·loca entre els quatre primers del nostre país i que liderem aspectes tan importants com l’exportació o la innovació. Generem riquesa i ocupació, fixem població al territori, desenvolupem les zones rurals i produïm carns i productes d’altíssima qualitat i prestigi internacional, unint tradició i la millor tecnologia, i apostant per una alimentació que uneixi la seguretat, la salut i el plaer. Aquesta, i no una altra, és la nostra realitat “.

Publicat a Agronegocios