Eduard Donato: Paciència, passió i plaer” a retrats

“Jaume Barberà conversarà amb el ramader Eduard Donato, responsable del millor producte ecològic del món: el pernil tacat ibèric, procedent d’una espècie que, gràcies a ell, està deixant d’estar en perill d’extinció.”

160601 Retrats Eduard Donato ramaderJaume Barberà entrevista a Eduard Donato 

Aquest dimecres, el programa “Retrats” es desplaça a la Serra d’Aracena (Huelva) per entrevistar Eduard Donato.

Donato és tarragoní. Va ser empresari de la construcció fins que va decidir fer un gir radical a la seva vida canviant d’ofici i de ciutat. Actualment és el responsable del millor producte ecològic del món: el pernil tacat ibèric, procedent d’una espècie que, gràcies a ell, està deixant d’estar en perill d’extinció.

El convidat fa el gir vital a finals de la dècada dels 80, quan detecta que la pressió de la feina i l’entorn de la ciutat el comença a afectar. En poc temps moren algunes persones properes, es replanteja la seva vida, renuncia als diners, a la seva empresa i recorre 40.000 quilòmetres per la costa mediterrània, la serra de Gredos i la serra de Gata fins que troba, a Huelva la Devesa de Maladúa, el lloc que buscava perquè tenia tots els requisits que volia, “el més semblant al paradís terrenal”, explica.

Al cap de cinc anys, quan se li acaben els diners, decideix emprendre una iniciativa que no s’hauria imaginat mai: criar porcs ibèrics de pota negra: “com que tenia alzines, hi havia glans, i com que tenia glans, vaig criar porcs”, afirma.

L’any 2004 descobreix el porc tacat ibèric a través de la Diputació de Huelva: una raça en perill d’extinció. Compra, a preu simbòlic, 10 femelles i 2 mascles i comença a criar-los “per salvar una espècie, no per negoci, ja que estava relegat del mercat perquè les seves potes són blanques i el creixement, lent”.

Actualment, els pernils de porc tacat ibèric són els més cars del món. Cada peça té un valor de 4.100 euros i en ven anualment entre 80 i 100 unitats per a clients espanyols, la resta d’Europa i Hong Kong. No en vol produir més perquè “seria tornar a l’estrès de Tarragona.”

Enllaç al reportatge emès al 33:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/retrats/eduard-donato-paciencia-passio-i-plaer-/video/5603662/