La Generalitat destina 19 milions d’euros a cinc grans projectes empesarials de recerca i innovació que impliquen 1.300 professionals

  • Són les primeres cinc Comunitats RIS3CAT impulsades per ACCIÓ, que tenen per objectiu transformar l’economia catalana sectorialment a través de nous productes i serveis innovadors
  • 138 empreses i 64 agents del sistema de de recerca i innovació català invertiran prop de 44 milions d’euros per desenvolupar aquests projectes
  • Sectorialment són projectes d’aplicació digital en biotecnologia i teràpies de salut, energia sostenible i eficient, alimentació saludable i segura, mobilitat ecològica i nous dispositius de diagnosi i big data aplicades a la salut

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, ha destinat 19,1 milions d’euros provinents dels fons FEDER a les primeres cinc Comunitats RIS3CAT amb l’objectiu de transformar sectorialment l’economia catalana a través de la creació de nous productes i serveis innovadors.

Es tracta de cinc grans projectes empresarials de recerca i innovació que es duran a terme fins el 2020 per part de 138 empreses, 64 agents tecnològics i de recerca catalans i altres organitzacions com clústers o entitats de suport a l’empresa, que invertiran 43,8 milions d’euros per desenvolupar-los. El 65% d’aquesta inversió correspon a empreses i el 31% a agents tecnològics i de recerca. En total, aquests cinc projectes estaran desenvolupats per 1.300 professionals catalans de perfil tècnic, científic i empresarial.

Tal com reflecteix l’acord de Govern aprovat el passat 7 de juny i recull el calendari que marca la Unió Europea, aquesta setmana s’ha celebrat la comissió avaluadora que ha aprovat finalment l’acreditació de les cinc Comunitats RIS3CAT. Durant els propers 3 anys executaran els respectius plans d’actuació en forma de projectes col·laboratius d’alt impacte en termes d’innovació.

D’aquesta manera es materialitzen els reptes plantejats per l’estratègia d’especialització intel·ligent RIS3CAT, que identifica les àrees on Catalunya té més potencial de creixement. Així, en aquesta etapa s’han aprovat les comunitats dels següents cinc àmbits:

– Comunitat RIS3CAT d’aplicacions digitals a teràpies i a biotecnologia en salut (entitat coordinadora: Biocat). Hi participen entitats com la Universitat de Barcelona, l’Hospital de Sant Joan de Déu, Eurecat o l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia.

– Comunitat RIS3CAT d’energia sostenible i eficient (entitat coordinadora: IREC). Hi participen entitats i empreses com Gas Natural, COMSA EMTE, Endesa, Inèdit Innovació o iGrid.

– Comunitat RIS3CAT d’alimentació saludable i segura (entitat coordinadora: IRTA). Hi participen entitats i empreses com Carinsa, Hipra, Andrés Pintaluba, INNOVACC, AB Biotics o la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

– Comunitat RIS3CAT de mobilitat eco (entitat coordinadora: FICOSA). Hi participen entitats i empreses com TMB, el Port de Barcelona o Rieju.

– Comunitat RIS3CAT de nous dispositius de diagnòstic i big data aplicades a la salut (entitat coordinadora: Leitat). Hi participen entitats i empreses com idneo o Intelligent Pharma.

En aquesta convocatòria s’han registrat 446 sol·licituds entre empreses i entitats. En una segona etapa s’obrirà una nova convocatòria per crear més Comunitats RIS3CAT, un procés que culminarà el 2020. Fins aleshores s’hi hauran destinat 72 milions d’euros provinents dels fons FEDER.

Nota de premsa publicada a través de la Sala de Premsa de la Generalitat de Catalunya.