Primera prova pilot de servei multimodal de transport de carn cap al nord d’Europa

Amb l’impuls del clúster carni porcí INNOVACC i del clúster ferroviari RAILGRUP, i amb el suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, s’ha pogut realitzar una primera prova pilot de transport multimodal (carretera-tren-carreterra) de productes carnis. Aquest grup de treball (RAILGRUP-INNOVACC-FGC) es va comprometre des del juny de 2014 a potenciar i crear nous serveis intermodals de transport de mercaderies per ferrocarril i, per fer-ho, s’havia previst la realització de proves pilot de productes carnis refrigerats i congelats cap als mercats del centre i nord d’Europa.
L’empresa Frigorífics Costa Brava ha realitzat l’enviament, des de Riudellots de la Selva fins a Dresde (Alemanya), a través del servei multimodal de l’empresa Tomàs Expediciones.

tren1 tren
Procés de transbordament de càrrega a la terminal internacional d’Ambrogio (Le Boulou) Procés de càrrega a les instal•lacions de Frigorífics Costa Brava (Riudellots de la Selva)

 

La prova pilot es va iniciar amb una càrrega de la mercaderia el dilluns 18 de juliol pel matí i la descarrega a destí final el dimecres 20 de juliol a primera hora, amb un temps total de 48 hores. El transport es va fer amb un contenidor “reefer” amb carn de porc congelada, utilitzant en la major part del seu recorregut els serveis ferroviaris. L’enviament va permetre augmentar la càrrega de 22 tones a 24 tones amb un mateix preu que el transport complet per carretera, i d’aquesta manera el cost de tranport per kg de producte enviat va ser sensiblement inferior.
Tomàs Expediciones S.A. és l’empresa que ha fet el transport dels productes carnis congelats utilitzant contenidors Reefer 45’ especialment preparats, que asseguren plena autonomia i control de la cadena de fred, i assegurant la coordinació dels modes de transport necessaris des del seu origen fins a destí.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), la Generalitat de Catalunya i el Consell de Cambres volen continuar impulsant aquest tipus de proves per a la promoció i la millora de modes de transport de mercaderies menys contaminants i depenents de l’energia, com ara el ferroviari des del vessant de la multimodalitat.
Els propers mesos es preveuen noves proves pilot similars amb la participació d’altres empreses càrnies associades a INNOVACC, i amb diversos destins cap al centre i nord d’Europa