Casademont abandona les pèrdues i triplicarà la seva producció a Rússia

Sergi Saborit, Barcelona
Després de quatre anys en números vermells, l’empresa càrnia ha aconseguit donar la volta als seus resultats, amb un increment de l’ebitda del 55% en l’últim any.

casademontAmb una producció de 13 milions de quilos en 2015, Casademont es troba entre els deu majors fabricants espanyols d’embotits i ocupa el cinquè lloc del rànquing a Catalunya, per darrere de Casa Tarradellas, Noel, Argal-Monells i Monter, el interproveïdor de Mercadona . La companyia propietat d’Adriana Casademont va aconseguir tornar als beneficis el 2015 després de quatre anys de pèrdues com a conseqüència de la crisi i el pla de transformació que va activar per prioritzar els marges comercials al volum.
El grup gironí ha tancat 2015 amb un benefici net de 418,000 euros, davant les pèrdues d’un milió d’euros de l’exercici anterior, encara que en 2012 els números vermells havien escalat fins als 4.280.000. La facturació va créixer un 2% amb 44 milions d’euros, i el benefici brut d’explotació es va disparar un 55% fins a sumar 3.990.000. Aquesta xifra inmplica a una ràtio sobreventas del 10,23% del doble que la mesura sectorial. “Si s’exclou a Campofrío i El Pozo, la mitjana el 2014 va ser del 5,44%; ara som gairebé líders en rendibilitat”, assegura Francesc X. Gómez, director general d’Casademont.
La companyia, que compta amb 230 empleats fixos, refinançar fa un any amb vuit bancs un deute de 24 milions, el que li dóna tranquil·litat per als pròxims set anys.

Les claus del canvi
Adriana Casademont i Francisco Gómez han liderat un dur procés que ha permès donar la volta a l’empresa i que va arrencar el 2012, quan la ràtio de ebitda sobre vendes de Casademont era del 0%. Com ho han aconseguit? La gran decisió del grup d’elaborats carnis va ser sacrificar volum, racionalitzar clients i assegurar-se un bon marge en cadascuna de les seves transaccions comercials. Així, es “van posar límits” en els contractes amb la gran distribució, es va apostar pel mercat exterior, van tornar a prestar una major atenció al canal tradicional i es va ordenar la gamma de productes, deixant de fabricar algunes categories per centrar-se en articles de més alta gamma i de més valor afegit. Destaquen les gammes lliures d’al·lèrgens i 100% són gluten, els articles baixos en sal, les línies nature i Jaume Casademont, i nous productes fruit del treball de R + D com els carpaccios Summum i els fuet amb figues o formatge cabrales.
“Tot l’equip de Casademont està orientat ara a la generació de marge, el la clau de l’èxit”, assegura Sánchez. L’altra gran pota per sortir de la crisi ha estat el ambiciosa pla d’internacionalització a 50 països, que ja copen el 55% de la producció, xifra que es vol elevar al 70% en dos anys. En termes de marge, les emxportaciones generen ja el 85% del benefici.

Planta a Sant Petersburg
La Peça central de la internacionalització és Rússia, on Casademont fabrica localment des 2014 com a conseqüència del tancament de fronteres que va decretar el Govern. La companyia fabrica els seus productes per al mercat rus -fuet, llonganissa i chorizo- en una planta de Sant Petersburg propietat del grup finlandès Atria. La producció en aquest país es dupicón el 2015 i l’objectiu és que les vendes es dupliquin també aquest any i arribin a triplicar el 2017 gràcies a la bona resposta dels consumidors russos, especialment de l’àrea de Moscou, on està present des de fa dotze anys .
Gràcies a aquest creixement, es preveu que Rússia superi en 2017 a França i Alemanya, els dos principals clients actuals de Casademont a l’exterior. “No descartem repetir el model de producció a Rússia en altres països”, admet Sánchez, que estudia mercats com el nord-americà -on no estan presents- i Austràlia. En aquesta línia, l’entrada als Estats Units és un dels grans objectius, ja que a Amèrica del Nord són altres de les grans bases del grup a l’exterior. “No estem a la Xina ni volem estar”, diu el director general.
Casademont dels Corders fabricant marques blanques -el 40% del seu volum-per a cadenes com Dia i reparteix al 50% les seves vendes en la gran distribució i al canal tradicional. L’objectiu del pla estratègic del grup passa per incrementar in 5% el seu volum anual de facturació.

Noticia publicada a Expansión