IX trobada interclústers de Catalunya amb expert internacional: Clústers i indústria 4.0

El passat divendres dia 16 de setembre es va celebrar a ACCIÓ (Barcelona), la trobada titulada “Clústers i indústria 4.0”.

La primera ponència de la jornada va ser a càrrec del Sr. Genís Roca de RocaSalvatella. Va explicar els punts forts i els punts febles de la Indústria 4.0. Va destacar la necessitat de talent per tal de portar a terme els diferents canvis necessaris per implantar els nous sistemes en la indústria. També va destacar que farà falta una nova manera de gestionar les empreses. Altres aspectes rellevants són conèixer molt bé els hàbits de consum del client final i seran molt rellevants les aliances entre empreses per tal d’evolucionar. Un dels reptes més grans que s’haurà de superar, és la ciberseguretat, ja que actualment els fluxos de dades existents són molt sensibles.

IMG 20160916 101616 IMG 20160916 123700
Ponència a càrrec del Sr. Genís Roca de RocaSalvatella Vista de la ponència del Dr. Ketels

A continuació va fer la presentació el president del Clúster digital, el Sr. Xavier Monzó, on va explicar les quatre estratègies de treball del clúster: ciberseguretat, transferència digital, indústria 4.0 i Big Data. Seguidament, el Sr. Artur Costa, president del Clúster del Packaging va fer una descripció detallada de les tasques que es realitzen al clúster i els reptes futurs de treball. Un dels aspectes que estan treballant són projectes referents a Packaging actiu (amb la incorporació de sensors, etc.). Els gerents del clúster FEMAC i de Railgrup, van explicar  projectes d’Indústria 4.0. que es desenvolupen des dels seus clústers.

Després el Sr. Jaume Homs, representant de HP, va fer una presentació sobre la Impressió 3D (fabricació additiva). Apuntant que seria una revolució els propers anys, especialment per a materials plàstics

I finalment, es va realitzar la ponència del Dr. Christian H.M. Ketels del Havard Business School “Intervenció sobre clústers i competitivitat”. Va explicar el paper del clúster com a connector i la necessària proximitat amb els diferents agents pertanyents a cada clúster. Va dir que per tal d’evolucionar com a entitat cal compartir la informació i ser molt transparents. Els projectes col•laboratius amb altres clústers també són una bona manera de créixer i poder ampliar coneixements. El dinamisme i la flexibilitat són dues de les característiques principals dels clústers.

Els principals factors per assolir l’èxit d’un clúster, segons Ketels, són:

Seguidament, el Sr. Ketels va posar especial èmfasi en la Política de clústers amb un punt de vista bastant estricte posant sobre la taula la falta d’ajuda per part de les administracions. Va dir que els clústers haurien de ser un camí de comunicació imprescindible entre l’administració i les empreses, recordant que el clúster sovint és una veu amiga, ben diferent de la relació tensa que hi ha habitualment amb les patronals i entitats lobby. Va posar d’exemple el País Basc, ja que la política de clústers és molt eficaç i permet arribar fàcilment a les necessitats de les empreses. Va recordar que els clústers no poden ser mai estables i tots, en algun moment, s’han de repensar i renéixer.

http://catalonia.com/en/newsletter_news/newsletter/issue23/cluster.jsp?utm_campaign=cataloniain&utm_source=issue23&utm_medium=INTERVIEW