Per una carn sense perill

“El biòleg torellonenc Joan Colom treballa fent recerva a la Universitat de Nottingham, al Regne Unit, per millorar l’efecte dels bacteriòfags contra els bacteris patògens”

Torelló, Jaume Espuny
Els bacteriòfags, també anomenats fags, són virus que només infecten els bacteris i els maten. Estan presents abundantment en la natura i, per tant, es detecten sovint a la superfície de carns fresques, sobretot d’aus, peix i altres aliments, i cada cop s’utilitzen més com a alternativa als antibiòtics. El passat mes de febrer el torellonenc Joan Colom va defensar la seva tesi doctoral amb menció internacional sobre l’encapsulació de bacteriòfags bàsicament per millorar la seva acció contra la salmonel.la en pollastres d’engreix infectats. Els resultats d’aquest treball van acabar en una publicació científica i també s’han traduít en la sol.licitud d’una patent.

Colom, de 26 anys, és doctor biòleg, especialitzat en microbiologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment treballa a la Universitat de Nottingham, al Regne Unit, aprofundint en els efectes positius que poden causar els bacteriòfags encapsulats en els pollastres i, per tant, en els humans. La principal conclusió d’aquest estudi és, segons Colom, que l’encapsulament dels bacteriòfags millora l’efecte que tenen contra els bacteris patògens per dos motius: “Primer, perquè com que estan encapsulats estan més protegits i, alhora, més concentrats; i segon, perquè estan retinguts més temps a l’intestí i, per això, l’efecte és més prolongat”. Sense encapsular no s’havien provat amb animals. Encapsulats els van provar amb pollastres d’engreix i van comprovar que millorava l’efecte contra la salmonel.la.

La recerca efectuada pot ser molt útil per desenvolupar tractaments eficients contra els patògens de la carn, segons Colom, i, per tant, pot ser beneficiós per a les persones que en consumeixen. Amb els resultats a la mà, ara s’ha sol.licitat una patent a la Unió Europea. A partir d’aquí, caldrà que hi hagi alguna empresa interessada. De fet, però, ja n’hi ha hagut alguna que s’ha posat en contacte amb els investigadors per tractar els aliments per evitar la infecció de salmonel.la, sobretot carns.

Actualment, Colom continua investigant en la mateixa línia, és a dir, els fefectes dels bacteriòfags, però alhora ha iniciat altres projectes a Nottinham, un dels quals és buscar, en col.laboració amb científics de l’Índia, un tractament eficaç per al còlera. I un altre, finançat per Bill Gates, per tractar la salmonel.losis en nens del Tercer Món.

Noticia publicada a el 9 Nou