Visita a un hivernacle d’assecatge solar de purins

El passat 11 de novembre, INNOVACC, ASSAPORC i EMA Depuració i Enginyeria de l’Aigua SLU, varem organitzar i assistir a la visita a la granja “El Raurell” de Folgueroles per veure “in situ” el funcionament d’un hivernacle d’assecatge solar de purins. A part dels responsables de les diferents entitats, varen assistir a la visita els membres de la Junta Directiva d’Assaporc.

Primer de tot, en Joan Soler d’EMA, va explicar el funcionament de l’hivernacle d’assecatge de purins i els rendiments en funció de la zona on s’instal•la l’hivernacle. Per altra banda, va fer especial èmfasi en les innovacions respecte a altres hivernacles ja instal•lats i que estan en funcionament i ple rendiment.  Algunes de les innovacions més destacables són:

-Incorporació d’un robot que permet realitzar la feina de forma automatitzada requerint el mínim de temps al personal encarregat de la granja (el personal només s’ha de fer càrrec de portar el purí fins a l’hivernacle i descarregar-lo).
El funcionament del robot, permet anar “trencant” la capa superficial (ja que a mesura que es va assecant, es va formant una crosta) i al mateix temps, permet que tot el purí que ha estat deshidratat es vagi conduint fins al final del recinte de l’hivernacle, on s’hi ha instal•lat un bis sens fi. Aquest mecanisme permet anar expulsant el residu sec cap a l’exterior de l’hivernacle.

-Estructura de fusta tractada. Amb aquest tipus d’estructura, facilita un millor manteniment (sense que hi hagi corrosions) i al mateix temps, està molt més integrat al paisatge.

Finalment, es va explicar que el residu sec obtingut de l’assecatge del purí, el gestiona una planta de compostatge. I per tant, és un producte que es pot comercialitzar.