Finançament per a grans projectes innovadors

– El govern de Catalunya destinarà 72 milions d’euros fins al 2018 a l’impuls de grans projectes empresarials innovadors.

– A través de les anomenades comunitats RIS3CAT, el govern fomenta projectes de R+D col.laboratius a Catalunya.
– Els projectes es duen a terme entre empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents de la innovació.

ACCIÓ, l’agència per a la copetitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, adscrita al Departament d’Empresa i Coneixement, destinarà 72 milions d’euros fins al 2018 a l’impuls de grans prijectes empresarials innovadors. Aquesta és una nova iniciativa de l’agència ACCIÓ, la qual està especialitzada en el foment de la innovació i la internacionalització empresarial i que disposa d’una xarxa de 36 oficines arreu del món.
A través de les anomenades comunitats RIS3CAT, el govern fomenta projectes de R+d col.laboratius que es duen a terme entre empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents de la innovació a Catalunya.

Catalunya és pionera a l’Estat espanyol en l’articulació d’aquestes grans aliances, que disposen del pressupost per a la innovació més elevat fins al moment.
Es tracta d’un pressupost procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Unió Europea, destinat a transformar l’economia impulsant macroprojectes d’una durada de tres anys que marcaran el futur dels sectors del transport, l’alimentació, l’energia, la salut, el disseny, la cultura i els sistemes industrials.

Cada comunitat RIS3CAT pot tenir una aportació màxima de 6 milions d’euros, i es cofinança amb aportacions públiques de fins al50%. D’aquesta manera, s’aposta per la col.laboració publi-coprivada i s’estima que la inversió mobilitzada fins al 2018 serà de 216 milions d’euros.

Nova convocatòria
ACCIÓ acaba de posar en marxa la segona convocatòria de les comunitats RIS3CAT, dotada amb 26 milions d’euros. Les empreses i els agents tenen fins al 31 de gener del 2017 per aliar-se i acollir-se a aquest instrument, que avalua les propostes segons la seva qualitat cientificotècnica i l’impacte en el mercat.

Cinc comunitats
Les cinc primeres comunitats RIS3CAT que s’han posat en marxa el 2016 estann formades per 164 entitats i més de 1.300 professionals. Són cinc projectes sectorials que han tingut un pressupost de 19,1 milions d’euros i que mobilitzaran 43,8 milions. Els sectors de les comunitats ja creades són indústries de la salut (dues), l’alimentació, la química, l’energia i els recursos, i la mobilitat sostenible. Les comunitats estan liderades per l’IRTA, Biocat, Leitat, l’IREC, i Ficosa. Cada comunitat ha dissenyat un pla de treball que suma 26 projectes de R+D, 225 actuacions de creació de nous productes i serveis i la posada en marxa de noves empreses.

Com accedir-hiPoden formar part d’una comunitat RIS3CAT empreses i agents del sistema de R+D i innovació català (centres tecnològics, centres de recerca, universitats, hospitals, etc), que s’agrupin en grups de treball d’un mínim de vuit membres, la meitat dels quals han de ser empreses. La comunitat ha d’emmarcar-se en un dels àmbits sectorials següents: alimetnació, química, energia i recursos, mobilitat sostenible, disseny, indústries culturals, salut i ciències de la vida i sistemes industrials. El pla d’actuació que es presenti ha de tenir un pressupost a partir de 7 milions d’euros i l’aportació de les empreses membres ha de representar un mínim del 30% de la despesa subvencionable.

Actuacions pioneres en alimentació
Una de els comunitats RIS3CAT que ja està en marxa és Innopat, que reuneix 57 empreses, centres i universitats que actualment estan desenvolupant projectes de R+D col.laborativa amb un pressupost d’11 milions d’euros.
La comunitat Innopat està centrada en l’alimentació saludable com a eix de transformació del sector de la indústria alimentària.
Un dels seus projectes és la creació d’una aplicació mòbil que escanejarà els codis de barres dels aliments a les botigues per recomanar a l’usuari els productes que més li convenen, segons el seu estat de salut i els ingredients escanejats.
Segons Agustí Fonts, sotsdirector de l’IRTA i coordinador d’Innopat, es pretén “facilitar la presa de decisions dels consumidors durant el procés de compra d’aliments”.
Innopat, explica Fonts, treballarà també en “la producció de nous ingredients que donin valor a les capacitats nutritives dels aliments millorant la salut dels consumidors”. Les comunitats es basen en el treball coordinat entre organismes públics i privats, i, en aquest sentit, Fonts destaca que “són un instrument molt útil perquè permeten compartir el risc, obtenir coneixements pràctics i construir ponts de confiança entre el sector públic i el privat, millorant la competitivitat del sector”.

Ajut directe per a les pimes
El programa de cupons a la innovació és un ajut directe de fins a 6.000 euros per a les petites i mitjanes empreses perquè aquestes puguin iniciar-se en el procés d’innovar.
Es tracta d’un servei ràpid i flexible que assegura a l’empresa una resposta en un termini de 15 dies.
Fins al moment, 125 pimes catalanes han iniciat projectes innovadors en els àmbits de la manufactura avançada, la biotecnologia i els materials avançats, entre d’altres, i han invertit en total prop de 830.000 euros. ACCIÓ ha obert la tercera convocatòria dels cupons a la innovació, que estarà disponible per a les empreses fns al 14 de desembre.
Estiluz, empresa del sector de la l.luminació, ha fet ús d’aquest ajut i ha aconseguit reduir el cost d’un dels seus llums un 40%.
Marta Masdeu, marqueting manager d’Estiluz, explica que l’empresa ha aplicat “millores en els materials, l’embalatge i el sistema de transport d’aquest producte.” Masdeu hi afegeix, d’altra banda, que ha après a “seguir uns passos per eco-dissenyar productes i sitematitzar-ne el procés”.
L’emoresa, situada a la població de Sant Joan de les Abadesses, i que concentra el gruix de les exportacions a Europa central i els Estats Units, té previst aplicar aquest sistema d’innovació a altres productes del seu catàleg.

Les comunitats RIS3CAT: la innovació empresarial catalana

Catalunya busca un canvi de model productiu i empesarial per enfrontar-se als reptes del futur. Per això aposta per la constant inversió empresarial en innovació com a factor de competitivitat, aprofitant l’alt nivell científic i tecnològic del nostre territori.
Sota aquest horitzó, el febrer del 2014 la Generalitat va aprovar l’estratègia d’especialització intel.ligent RIS3CAT i el seu instrument de referència: les comunitats RIS3CAT, formades per empreses i agents del sistema de R+D i innovació català que aspiren a impulsar la innovació en els àmbits sectorials on Catalunya té avantatges competitius.
Les comunitats RIS3CAT preveuen un recorregut inicial de sis anys (2014-2020) i representen la primera gran oportunitat a Catalunya per tirar endavant importants apostes publicoprivades de transformació empresarial. En aquest marc, la rica i variada base de capacitat i coneixement local resultarà finalment diferencial i comportarà un avantatge competitiu en el futur per a tot el territori.
La idea que hi ha al darrere del naixement de les comunitats és que, en l’actual entorn empresarial, la competitivitat resideix en la col.laboració i en l’intercanvi constant i ràpid d’informacions, tècnique i dades.
Avui dia, el principal propulsor de la innovació és l’aplicació de tecnologies disruptives i de nous coneixements; per tant, afavorir l’osmosi constant entre empreses i agents científics i tecnològics permet obrir noves oportunitats de mercat que poden arribar (i ho han de fer), molt més enllà del territori de partida.

 

mariona sanz

El més important és que no es tracta únicament de definir un horitzó i una estratègia a llarg termini, les comunitats produiran una agenda concreta d’activitats dutes a terme per les empreses i les organtizacions que hi participen. D’aquesta manera es produirà la incorporació i l’aplicació efectiva i més ràpida de les tecnologies desenvolupades en els processos productius.
Aquest procés d’intercanvi constant de coneixement acabarà fecundant en tot l’entorn empresarial en el seu conjunt, i crearà noves oportunitats econòmiques i d’ocupació. Les comunitats RIS3CAT, sens dubte, representen el principal instrument a Catalunya d’impuls a la innovació empresarial i són un agent de canvi que permetrà recollir els seus fruits en els propers anys.

MARIONA SANZ, Directora d’innovació d’ACCIÓ

Dues empreses catalanes milloren el transport de mercaderies
Les empreses catalanes Promaut i Mcrit han desenvolupat un nou maquinari que ajudarà a automatitzar el transport de mercaderies des de les fàbriques, tot afavorint l’ús de les xarxes ferroviàries.
En aquest cas, es tracta d’un projecte de la línia coneguda amb el nom de Nuclis de Recerca Industrial i de Desenvolupament Experimental d’ACCIÓ, que disposa d’un pressupost de més de 220.000 euros.
Segons expica Joan Matutano, director general de Promaut: “Les fàbriques estan ja molt automatitzades, però vam observar que la logística entre fàbriques i usuaris no ho està tant: es comenten errors de manipulació, cops i traçabilitat. “Aquests inconvenients es poden evitar amb l’automatització de la logística.
El projecte aposta pel transport ferroviari per “reduir els costos logístics, les emissions mediambientals i el temps d’espera”.
Promaut i Mcrit mantenen actualment converses amb els principals fabricants d’automòbils i també amb operadors ferroviaris per presentar i patentar aquesta solució.
Projectes de R+D amb impacte en la indústria
Els nuclis són projectes de col.laboració empresarial que tenen un alt impacte en la indústria. ACCIÓ hi destina 5 milions d’euros i es calcula que la inversió que mobilitzaran les empreses serà aproximadament de 15 milions, a través de la creació de nous productes o de processos de millora de tecnologies. El programa està en funcionament des de 2008 i ha donat suport a 576 empreses i a 223 projectes amb ajuts per valor de 67,4 milions d’euros.

Noticia publicada a El Punt Avui
Noticia publicada a altres medis:Diari Ara