Jar-Coag considera “injustificada” la nova taxa per tramitar els plans de gestió de les dejeccions ramaders

ACN Lleida.-JARC-COAG qualifica d'”injustificada” la nova taxa proposada pel Govern per a la tramitació o la modificació dels plans de gestió de les dejeccions ramaderes, inclosa en Llei d’Acompanyament del Pressupost presentada dimarts al Parlament, i critica que la mesura “s’hagi presentat sense cap tipus de debat amb els representants dels productors”. La Generalitat justifica la quota de fins a 200 euros que hauria d’abonar el ramader per l’augment de la càrrega administrativa, “quan els plans de gestió fa molt temps que són obligatoris i ara s’ha implantat una eina per facilitar-ne la tramitació telemàtica”, segons remarquen des de l’organització agrària. JARC-COAG considera que aquest nou tribut “penalitza” el productor, estigui o no integrat, “sobre el qual sempre recau de forma exclusiva el cost de les inversions per millorar la gestió de les dejeccions i l’elaboració del Pla, acumulant uns costos que no pot repercutir en el preu de venda”.

El cap Sectorial del porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, considera que “la Generalitat ha volgut justificar la creació de la taxa adduint una major càrrega administrativa, quan en realitat fa molt de temps que els ramaders presenten els plans de gestió de les dejeccions”. A més, el sindicat recorda que enguany, per facilitar la gestió d’aquest tema, s’ha introduït una eina telemàtica que hauria de reduir els tràmits administratius.Bernis destaca que la taxa afegiria una nova càrrega al productor, estigui o no integrat, el qual “sempre acaba sent l’únic agent de la cadena penalitzat en l’àmbit de la gestió de les dejeccions”. D’aquesta manera, les inversions necessàries després del tancament de les plantes de tractament de purins, el cost d’elaboració dels plans de gestió i ara la taxa per la seva tramitació, “tot sempre recau sobre el ramader, que és qui ho té més difícil per repercutir el sobrecost en el preu de venda del seu producte”, lamenta.La mesura preveu que els ramaders hagin d’abonar una quota d’entre 15 i 200 euros per tramitar o modificar el pla en funció de les dimensions de l’explotació. El major gravamen recauria, per tant, sobre les explotacions de porcí i aviram. Així, una granja de porcí de més de 2.000 places d’engreix amb animals de més de 30 quilos hauria de pagar una taxa de 200 euros per presentar o modificar el pla de dejeccions.

Noticia publicada a La Vanguardia