Mercolleida lliura premis Pronosporc a dos millors analistes del porcí

Lleida, 15 des (EFE) .- Mercolleida ha premiat avui a Josep Serra, de Bestiar Serra i Martí, i Juan Pedro Florido, d’el Pozo Alimentació, com els millors analistes de preus del mercat del porcí espanyol en les categories de “lechón de oro i “Cerdo Cebado de Oro”, respectivament, en els VIII Premis Pronosporc.

La llotja lleidatana és centre de referència per al porcí espanyol i europeu ja que la seva cotització s’utilitza com a preu de referència en més del 90% de les operacions realitzades en porcí a Espanya, a més de ser referència europea del preu espanyol.

Aquests premis són el colofó a les Juntes de preus setmanals, compostes per les empreses més representatives d’aquest àmbit, tant pel seu volum com pel seu pes dins el mercat nacional i internacional.

Per a la categoria de Garrí, Mercolleida preveu un premi destacat, el Premi Garrí d’Or.

Els membres de la taula es divideixen en dos grups, un format per quatre compradors (Comercial Agropecuària Llinàs, Inga Food, Pinsos del Segre i YAK Fàbrica de Pinsos Compostos) i un altre compost per tres empreses venedores (Bestiar Serra i Martí, Josep Maria Cortasa i Enrique Ortega i Fills).

El guanyador del “Lechón de Oro” 2016 ha estat Josep Serra i Pagespetit, de Bestiar Serra i Martí.

Pel que fa a la categoria de “Cerdo Cebado”, compta amb un quadre d’honor en el qual es lliuren els guardons d’Or, Plata i Bronze.

Vuit escorxadors (Campofrío Food Group, Costa Brava, Elpozo Alimentació, Famadesa, Fribín, Escorxador Frigorífic Avinyó, Mafriges i Olot Meats) i vuit productors (Agropecuària de Guissona, Inga Food, Juan Jiménez García, Leridana de Piensos, Pinsos Costa, Pinsos del Segre, YAK Fàbrica de Pinsos Compostos i Grup Vall Companys) competien en aquesta categoria.

El Premi “Cebado de Bronce” ha recaigut en Miquel Àngel Ortega Bernal, de Campofrío Food Group; el “Cebado de Plata” se l’ha adjudicat Federico Beltrán Galindo, de Famadesa; i com a màxim guardó s’ha lliurat el “Cebado de oro” a Juan Pedro Florido Cazorla,  ElPozo Alimentació.

Mercolleida ha volgut també lliurar una placa en reconeixement a la seva dedicació a la taula de la truja a Agustín Tomàs, de Bestiars Agustí i Josán, i a Llorens Casals, de Bestiars Casals.

Després de l’anunci dels resultats, el guanyador en la categoria de porc d’engreix, Juan Pedro Florido, ElPozo, ha augurat que durant el proper any 2017 els preus del porc creixeran “entre un 2 i un 5%” gràcies en gran mesura a la “obertura dels mercats asiàtics”.

En la seva opinió, aquesta demanda exterior “absorbirà perfectament” l’increment previst de la cabanya nacional. És més, Florido ha indicat que en cas de mantenir els actuals nivells de preus del cereal, la remuneració final pot ser suficient per a garantir una retribució adequada al llarg de tota la cadena de valor.

Pel que fa al garrí, el guanyador del Pronosporc d’Or d’aquest any, Josep Serra, de Bestiar Serra i Martí, ha anunciat també un horitzó de pujades de preus de “entre tres i quatre euros” el 2017, després d’una campanya ” molt competitiva “.

“La majoria de les granges es dediquen a engreix, el mercat lliure s’acaba i la importació d’Holanda està baixant pel desviament d’animals a altres països”, ha indicat Serra.

Noticia publicada a La vanguardia