El preu del porcí pujarà un 2 i un 5 per cent el 2017

-Després de baixades els tres últims anys, la cotització tornarà a repuntar, però els productors esperen que el preu del cereal no pugi
-Mercolleida també preveu una producció semblant, que aquest any ha estat de rècord

Els escorxadors i productors que formen part de la taula del porcí de Mercolleida estimen un augment de preus per a l’any 2017 d’un 2 a 5 per cent superior a aquest exercici, en què la cotització mitjana s’ha situat, en el cas del porc d’engreix, en els 1,13 euros/quilo, lleugerament per sota del 2015 (1,15 euros/quilo) i del 2014 (1,22 euros/quilo), malgrat que en els darrers anys el preu del cereal era més alt, cosa que suposa menys rendibilitat per als productors. “És un preu que pot ser raonable per al conjunt de l’economia del sector, si es manté estable el preu del cereal”, afirma Juan Pedro Florido, representant d’El Pozo Alimentación. Igualment, també es preveuen uns augments en el garrí d’entre 3 i 4 euros per animal. Així mateix, s’espera una producció semblant amb algun lleuger augment a la d’aquest any, en què a Catalunya s’han assolit volums rècords en el porcí.

Mercolleida ha fet balanç del 2016, que ha estat “un any molt dur” per al porcí, marcat per “negociacions i un mercat molt competitiu amb oferta i demanda”, segons ha exposat Joan Serra, de Bestiar Serra i Martí. L’any va començar amb cotitzacions molt baixes, per sota dels costos de producció, tot i que a partir de la primavera van començar a repuntar, en bona part, gràcies a les exportacions a la Xina. Al setembre els preus van tornar a començar un cicle de caiguda que s’ha anat arrossegant durant els últims mesos, per l’excés de producció estatal així com dels principals productors europeus.

PORC
Uns quants exemplars d’una granja de porcs de Guissona Foto: ACN.

La cotització del porcí a Mercolleida serveix com a referència per a més del 90% d’operacions fetes a l’Estat espanyol i és la referència estatal per a la resta d’Europa.

Diversificar

El secretari general del Ministeri d’Agricultura, Carlos Cabanas, ha recordat que l’Estat espanyol és el quart productor mundial i el segon d’Europa de porcí, amb unes exportacions que enguany assoliran els 1.200 milions d’euros, arribaran a 108 països fora de la UE i encapçalaran les vendes a l’exterior dins el sector agroalimentari estatal. Cabanas ha reiterat la necessitat que el sector no baixi la guàrdia en temes de benestar animal per tal d’atendre les exigències creixents dels consumidors entorn de la salut i el benestar i, així, poder obrint més mercats.

En aquest sentit, el responsable del ministeri ha fet una crida a diversificar les exportacions més enllà de la Xina, que ja suposen la meitat de les exportacions estatals de porcí a països tercers, i apostar per d’altres com Corea, el Japó, Indonèsia i el Vietnam, entre molts d’altres. “Cal buscar totes les possibilitats perquè si bé la Xina és molt important, cal planificar des del sector per evitar situacions com va ser el veto rus.” Sobre aquesta qüestió, Juan Pedro Florido s’ha mostrat convençut que l’any vinent no disminuirà la cabanya porcina estatal gràcies a l’obertura dels mercats asiàtics. “Si Àsia segueix aquesta línia d’obertura, tot i que hi pugui haver un lleuger augment de cabanya porcina, podrà assumir perfectament el preu”, ha manifestat el representant d’El Pozo Alimentación.

Per la seva banda, el secretari general del Departament d’Agricultura, David Mascort, ha posat en relleu “l’esforç” tant de productors com d’escorxadors per mantenir “un sector potent i robust tot i les incidències del mercat dels darrers anys”.

També ha avançat que, per primer cop, les exportacions agroalimentàries catalanes arribaran a cobrir pràcticament la totalitat de les importacions, ja que la taxa de cobertura que relaciona aquestes dues magnituds se situarà entorn del 99,9 per cent.

Noticia publicada a El Punt Avui