El grup aragonès Costa compra Cárnicas Toni Josep de Vic

-El  grupo Costa, de Fraga (Aragó), ha comprat l’empresa Cárnicas Toni Josep, de vic. L’operació, que no ha estat explicada amb detalls, comporta que l’empresa aragonesa tingui per primera vegada un excorxador i sala de desfer propis. El responsable de Toni Josep, Josep Ramisa, quedarà lligat a l’empresa encara uns tres anys, quan es faci efectiva del tot la compra. Manté, però, les granges que té en propietat.

Vic. Dolors Altarriba
Al grup aragonès Costa els faltava per tancar el cicle de producció de porcs un escorxador i sala de desfer propis. I l’acord amb Cárnicas Toni Josep ho ha propiciat. L’empresa vigatana ha estat comprada pel grup Costa, tot i que la formalització no es farà fins d’aquí a tres anys. Mentrestant, Josep Ramisa, propietari de Cárnicas Toni Josep, romandrà a l’empresa. Aquest acord ha suposat també que el grup empresarial i familiar de Ramisa, format per diferents granges i un escorxador de vacum a la Garrotxa, s’hagi reorientat. La propietat de les diferents granges, situades a Osona, s’han dividit entre ell i el seu germà Jaume. D’aquesta operació, ni els responsables del grup Costa ni Josep Ramisa n’han volgut explicar detalls, però segons ha pogut saber EL 9 NOU l’acord es va formalitzar el passat mes de desembre i suposarà la retirada de Ramisa de la primera línia empresarial del sector.
El grup Costa va néixer  fa 30 anys i és una empresa familiar de la família Costa i que ara ja gestiona la segona generació. L’origen és una fàbrica de pinsos, situada a Fraga, que és d’autoservei per a les prop de 500 grances de porcs que té l’empresa, sobretot a l’Aragó. El grup té prop d’un 80% de les explotacions integrades i la resta són pròpies, sacrifica al voltant d’un milió i mig d’animals cada any i produeix més de dos milions de pinso al dia per abastir les seves granges. Amb el seu volum -una facturació de més de 300 milions d’euros, 280 treballadors directes i 1.200 d’indirectes- la situa com el segon grup més important del sector a l’Estat, després de Vall Comànys. És un grup integrador però que fins ara no ha tingut escorxador ni sala de desfer propis. En canvi, sí que ha anat comprant granges i ampliant el nombre d’animals en altres comunitats com Navarra -ho va fer el 2013 i aquest mateix any.

carnica josep
Cárnicas Toni Josep està situada a l’illa càrnia, al polígon Malloles, de Vic, al costat de l’escorxador Esfosa


Costa no tenia escorxador propi

Tot i l’origen ramader de l’empresa, en els darrers 10 anys ha diversificat el seu negoci. Així, el 2015 va comprar dues bodegues de la zona de Somontano i va entrar en el sector del vi. La més important, les Bodegues Irius de Barbastre, que havia començat a gestionar un any abans. L’anterior adquisició havia estat les bodegues Vinae Mureri, de murero. El grup és també propietari de concessionaris de vehicles a Lleida.
Pel que fa al grup empresarial de Josep Ramisa, aquest inclou diverses granges tant de porcí com de vacum, l’empresa de transformació de carn Cárnicas Toni Josep, forma part de l’accionariat d’Esfosa i té des de fa uns anys fàbrica de pinso pròpia, ja que va comprar Agropecuària del Lluçanès, quan aquesta va fer fallida. Això va comportar el tancament del cicle, des de la producció d’aliment per als animals, els mateixos animals i la venda final. Cárnicas Toni Josep va tancar l’any 2015 facturant 134,3 milions d’euros i hi té més de 180 treballadors. L’empresa de Josep Ramisa és la més important a l’Estat espanyol pel que fa a matança de truges i exporta un 60% de la seva producció sobretot a Alemanya i els Països de l’Est, a més d’haver entrat fa poc a l’Índia.
El precedent de l’operació va ser el canvi de gerent a l’escorxador Esfosa, d’on és soci Toni Josep i ara, per tant, el grup Costa. Es va substituir Lluís Saballs per Francisco Sorolla, oriünd de Fraga, com els fundadors del grup Costa. Amb aquest canvi, es va arribar a un acord entre empresa i comitè després de sis mesos de conflicte iniciats per una vaga el març de l’any passat.

Un canvi més al sector

Vic.
Aquest és el tercer canvi que pateix el sector carni en els darrers dos anys. Durant l’any passat el grupo Jorge, empresa aragonesa i propietària de Le Porc Gourmet, va arribar a un acord amb Cárnica Solá i amb el grup Baucells Alimentació, SL segons el qual “treballen conjuntament en l’ambit comercial, de producció i amb projectes futurs” descartant que fos cap compra. En tots dos casos, però, aquesta “col.laboració” podria compoprtar un canvi a l’accionariat. Tant Solà, que va facturar 134 milions el 2015, com Baucells, que en va facturar 109, van tancar amb pèrdues.

Noticia publicada a El9Nou