El govern crearà un consell català de l’alimentació

“Catalunya ultima la constitució del Consell Català de l’Alimentació, un òrgan consultiu del Departament d’Agricultura en el qual estaran presents totes les baules de la cadenataria alimentària”

L’objectiu és dotar-se d’un instrument per defensar i potenciar el que està considerat com el principal sector econòmic de Catalunya, generador del 18% del volum de negoci de la indústria, el 15% del valor afegit brut i del 16,3% de l’ocupació .

Acaba de sortir a informació pública el decret de creació d’aquest consell, que estarà adscrit a la conselleria que lidera Meritxell Serret i que es preveu que comenci a funcionar aquest mateix any per impulsar la competitivitat de l’empresa alimentària catalana.

Segons la memòria justificativa del projecte, Catalunya constitueix el major clúster agroalimentari d’Europa i compta amb un patrimoni gastronòmic únic, per la qual cosa requereix d’un instrument que exerceixi d’observatori i de pont entre tots els agents implicats. Així, el Consell Català de l’Alimentació serà un òrgan de caràcter col·legial destinat a l’assessorament, participació i col·laboració entre els representants de l’Administració i els diferents agents del sector agroalimentari.

14848273720858
Meritxell Serret, Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació./ELENA RAMON

Agents representats

En aquest sentit, a més de la Generalitat, formaran part del consell els productors agraris i ramaders, la indústria alimentària, les cadenes de supermercats i els consumidors. Podrien seure-hi organitzacions agràries com Unió de Pagesos, Jarc i Asaja; la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (Fcac); el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (Cedac); les patronals Foment del Treball i Pimec; la Federació catalana de DOP-IGP; el Consell de les Persones Consumidors; i la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, a més de diversos departaments de la Generalitat, institucions públiques com el Irta, l’Incavi i Prodeca i la Federació de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis.

El Govern considera prioritari el sector alimentari pel paper que exerceix en la redistribució de riquesa a tot el territori i vol potenciar la qualitat de la producció i les exportacions. Està previst que passin pel Consell Català de l’Alimentació totes les qüestions relacionades amb polítiques públiques alimentàries des del vessant econòmic, social i mediambiental.

Per agilitzar el seu funcionament, el consell tindrà quatre comissions: cadena alimentària; competitivitat i internacionalització; gastronomia i territori; i malbaratament alimentari i sostenibilitat.

Noticia publicada a Expansión