Bon àrea construirà el seu segon centre alimentri-logístic a Èpila i crearà 4.000 llocs de treball

“BonÀrea Agrupa construirà el seu segon centre alimentari-logístic al municipi saragossà d’Épila amb una inversió de 400 milions d’euros i la creació de 4.000 llocs de treball en el moment de màxim desenvolupament del projecte, que s’estima tingui lloc d’aquí a deu o dotze anys. “

SARAGOSSA, 3 (EUROPA PRESS)

Així ho han explicat el president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, i el president del Grup, Jaume Alsina, després de signar a la seu de l’Executiu autonòmic a Saragossa un conveni de col·laboració. Les obres podrien començar a finals de 2018 o principis del 2019 i el complex s’ubicarà al costat de l’autovia de Madrid.

Alsina ha comentat, en relació amb l’ocupació que, “a no tardar” necessitaran professionals “molt formats” en enginyeria, nutrició, informàtica i gestió, i quan estigui construït el centre de distribució, entre 2020 i 2021, es realitzarà una primera fase de contractació, que s’anirà ampliant fins que el projecte estigui desenvolupat en la seva totalitat.

El president de BonÀrea ha explicat que la construcció d’aquest centre alimentari-logístic s’emmarca dins del seu procés d’expansió amb l’objectiu d’arribar a Aragó, Navarra i nord d’Espanya, Madrid i centre, i Llevant.

Referent a això, ha indicat que l’elecció d’Épila respon al fet que és el lloc “ideal” per poder abastir a aquestes zones, ha comentat que la decisió té el seu origen al 2008, quan ja es va comprar una finca en aquest municipi saragossà, si bé es va ajornar per la crisi econòmica i ara “hem reprès i millorat” el projecte, per deslligar aquesta decisió de la situació política de Catalunya, àmbit en què “mai ens hem ficat”, ha remarcat Alsina.

El president del grup ha reconegut que aquesta decisió “ens compromet molt” i el seu objectiu és “replicar el centre de producció d’aliments que tenim a Guissona (Lleida)”, que “exigirà 500 noves botigues” perquè “el que tenim ara ja està equilibrat “amb l’objectiu de donar” un altre pas “en el desenvolupament del negoci.

SEGUIRÀ OPERATIU

Alsina ha assegurat que el centre de Guissona “seguirà operatiu i fins i tot creixent alguna cosa perquè la tecnologia permet incrementar la producció”. En ell, treballen actualment al voltant de 4.000 persones i es distribueixen productes a més de 500 botigues, 50 d’elles a Aragó, on el grup també posseeix 22 agrocentres i cinc gasolineres.

En concret, el grup té a la Comunitat aragonesa, fàbriques de pinsos a Bujaraloz, granges pròpies a Sena, delegacions distribució càrnia a Osca i centres recollida cereal a Sos del Rei Catòlic. En total, suposa uns 400 llocs de treball.

A més, BonÀrea Cooperativa té 2.000 socis aragonesos que crien i engreixen aus i bestiar, sent la producció ramadera anual en aquesta Comunitat de 500.000 caps de bestiar i 15 milions d’aus i la societat mercantil BonÀrea Corporació té 284 accionistes residents a Aragó.

El president del grup ha manifestat que “vam néixer per ajudar a la ramaderia i agricultura”, cosa que “esperem que s’estengui a Aragó”, per ressaltar que desde “el camp al consumidor” tot el procés “està en les nostres mans” amb ” seguretat alimentària i millors preus perquè hi ha menys despeses “.

Ha afegit que “vam començar fa 58 anys en una modesta cooperativa donant subministrament de pinsos, medicaments i serveis tècnics als ramaders, però aviat vam veure que la comercialització era el més important que podíem aportar”, el que va portar a construir el centre alimentari de Guissona , on “el 80 per cent del que produïm es ven a les nostres botigues”.

L’OPEL DE L’AGROALIMENTACIÓ

El president de la Comunitat, Javier Lambán, ha manifestat que la implantació a Épila d’aquest grup “vol dir que Aragó està definitivament i amb força al mapa de l’agroalimentació espanyola” i ha estimat que “bonÀrea passa a ser una mena d’Opel de l’agroindústria “perquè” la rellevància que tindrà aquesta implantació només és comparable amb la la que la companyia automobilística va realitzar fa 40 anys “, que” va canviar l’economia aragonesa de manera radical “.

Així mateix, ha destacat  “l’original” model econòmic i agroalimentari de bonÀrea, “una organització vertical de totes les etapes de la producció, des de la criança de l’animal fins a la seva comercialització i la seva posada a disposició dels clients”.

Per això, ha considerat que representarà “oportunitats immesurables a l’agricultora i ramaderia” de la Comunitat ja que al voltant de la planta de Guissona hi ha uns 5.000 agricultors i ramaders que subministren producte, cosa que aporta “il·lusió” a un “sector primari que tan necessitat està d’horitzons d’aquesta naturalesa “.

Lambán ha subratllat que aquest acte demostra que les relacions entre Aragó i Catalunya “es produeixen, no en termes de conflicte, sinó de col·laboració”, dos territoris que “són germans des del segle XII” i que comparteixen històricament i en l’actualitat “interessos econòmics, culturals i afectes compartits “.

El president autonòmic ha regalat a Alsina una edició facsímil de l’obra ‘El discret’, de l’aragonès Balsatar Gracián, “perquè és una virtut que adorna a aragonesos i catalans” i “en aquest assumpte hem estat capaços de treballar” amb ella durant mesos “en benefici de l’acord”.

PROPERS PASSOS

El projecte de construcció d’aquest centre alimentari-logístic requereix a partir d’ara d’uns dos anys per preparar la documentació administrativa i urbanística i perquè l’empresa realitzi el projecte, que finançarà al cent per cent amb fons propis, segons ha detallat el president del grup.

El conveni subscrit aquest divendres, que prèviament ha estat aprovat en un Consell de Govern extraordinari, implica que l’executiu autonòmic declari aquest projecte d’interès autonòmic i impulsi un Pla d’Interès General d’Aragó d’iniciativa pública per facilitar l’execució del projecte, així com per donar suport a l’Institut Aragonès d’Ocupació (INAEM) en la selecció de personal.

Referent a això, Lambán ha explicat que l’ajuda de l’Executiu es va a concretar en tres àmbits. D’una banda, en els ajuts dins d’un procés “que està perfectament determinat i planificat, però que no deixa de ser complex, el de la tramitació urbanística i administrativa perquè a mig termini comencin les obres”.

“No tinc cap dubte que arribarem a temps perquè els seus terminis es compleixin”, li ha dit al president del grup. A més, li ha ofert ajudes per a la formació i selecció de personal des de l’INAEM, incentius regionals i de programes de desenvolupament rural.

Així mateix, ha dit, “el Govern es va a preocupar d’estar darrere de l’Ajuntament d’Épila” pel que fa a habilitació d’accessos i d’infraestructures afegides a les del polígon industrial “perquè el municipi no tingui una càrrega sobre els seus pressupostos que li resultaria insuportable “. També ha ofert els recursos d’investigació en matèria agroalimentària de la Comunitat.

Per la seva banda, l’alcalde d’Épila, Jesús Bazán, ha mostrat la seva satisfacció per la decisió del grup pel que suposarà tant per a la pròpia localitat, com per a la resta de la Comarca de Valdejalón pel que fa a la creació d’ocupació i implantació d’empreses auxiliars.

La primera fase del projecte s’iniciarà amb la urbanització de la parcel·la i la construcció d’un magatzem logístic; en la segona fase, es realitzarà la construcció de les naus industrials per a escorxador d’aus, porcí, boví i oví, plantes d’elaborats carnis, assecadors de pernils, línia de pa, fàbrica de petfood i posada en funcionament dels serveis generals – depuradora, cogeneració, oficines, tallers, gasolinera i venda canal Horeca–.

 Entrevista publicada a  La Vanguardia