La planta de purins de les masies continuarà tancada

Preveien reobrir-la si es cobrava prima elèctrica, però el Ministeri la limita a plantes de menys de 15 anys.

Les Masies de Voltregà – Dolors Altarriba
El Ministeri d’Energia del govern espanyol va treure fa uns dies una ordre ministerial en què acata la sentència judicial que l’obliga a retornar les primes a les renovables que va retirar l’any 2013 i va provocar el tancament de les 29 plantes de purins d’Espanya que funcionaven amb aquest sistema el febrer de l’any 2014. La retallada d’aquell moment obligava també les empreses de les plantes a retornar les primes cobrades mentre funcionaven, però la nova ordre no ho preveu.

Ara bé, tot i que l’ordre apuja les primes i això permet que m oltes plantes podran tornar a funcionar, no seran totes, perquè hi ha afegit un document que redueix de 25 a 15 anys el termini per donar primes a plantes de purins. Com que la planta de les Masies ja té més de 15 anys, això implica que no tindrà primes i sense primes Ignis, l’empresa que les gestiona, ja va dir que no obriria. Pel que fa a la planta de l’Esquirol, el termini dels 15 anys s’acabaria al voltant del desembre de l’any 2018 i per tant podria funcionar encara una mica més d’un any i mig si engegués en aquests moments. Ignis, de fet, en una reunió que va fer pel desembre, va dir que obriria les plantes a finals del mes de gener, però no ha estat així per la sortida d’aquesta ordre. Tant Ignis com l’Adap (Associació de plantes de tractament de dejeccions ramaderes) com Unió de Pagesos, entre altres, han presentat al.legacions a la decisió. Des d’Adap es queixen que la normativa espanyola atorga a totes les fonts d’energia renovable un termini de 25 anys en els quals es poden cobrar primes per produir electricitat i en canvi ho rebaixa a 15 només en les plantes de purins.

La recollida d’al.legacions s’acaba dilluns i passaran encara unes setmanes fins que l’administració prengui la decisió final sobre l’ordre.

Des del Consell Comarcal, el president, Joan Roca, explica que caldrà esperar aquesta decisió, però que “Ignis és una empresa que farà funcionar les plantes si hi ha la prima”. Més enllà de la decisió que prengui Ignis, hi ha una empresa aragonesa, Eurogan, que té previst presentar un projecte per tirar endavant una planta que es podria situar als mateixos terrenys on hi ha la de l’Esquirol. Sembla que, tot i que no hi ha res signat, hi ha un acord entre les dues emperses per tirar endavant aquesta proposta que permetria avançar en els permisos ja que la planta té llicència per aquesta activitat. El sistema de tractament de purins d’Eurogan però, no tindrà res a veure amb l’actual d’Ignis, on només es crema gas per produir electricitat.

L’associació d’Usuaris té a punt el projecte per omplir-les

L’Associació d’Usuaris de les plantes de tractament de purins ha treballat els darrers mesos per tenir a punt una llista de metres cúbics de purí per portar a les dues plantes que Ignis va dir que reobriria. En aquests moments, cada ramader té un pla de gestió que li comporta, en molts casos, portar el purí en altres comarques al voltant d’Osona. “Al principi hi va haver subvencions i ara no, però els plans no els validen si no tens una solució a llarg termini i els ramaders que ho porten a altres terres ho continuen fent encara que els surti més car”, explica Jordi Surinyach, d’Agroxarxa.

L’associació ha recullit d’entre els seus associats prou purí per fer anar les dues plantes (amb 100.000 metres cúbics a cadascuna) i està a l’espera de la decisió d’Ignis, que es prendrà enfunció de com es resolguin les al.legacions a l’ordre ministerial. “Entenem que es pot tornar a allargar el període de vida de les plantes i per ara estem pendents de fer una reunió amb ells per saber si engeguen o no les plantes” diu Surinyach. Per ells, que la planta de les Masies no funcioni no és una decisió definitiva.

A l’espera del nou decret

El nou decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes que està acompanyat d’un programa d’actuació en zones vulnerables s’aprovarà finalment abans del mes de juny, quan es ratifiquin els pressupostos de la Generalitat per aquest any al Parlament de Catalunya. En aquest moment, està en procés d’atendre les al.legacions que s’han presentat des de diverses entitats.

Aquest és un decret que inclou mesures més dures per als ramaders que apliquin de forma excessiva els purins als camps de cultiu. En concret, preveu multes d’entre 15.001 i 60.000 euros per les infraccions més greus en aquest sentit, com ara superar en més del doble el contingut màxim de nitrogen al sòl en una superfície a partir de quatre hectàrees. Fins ara es castigaven amb sancions administratives o sentències judicials els casos de contaminació provocats per abocaments de purins. La nova normativa té en compte les males pràctiques, o sigui les que no compleixen la normativa i poden contamianr els aqüífers. Això vol dir que aquestes mateixes sancions poden aplicar-se als ramaders que no compleixin comrpomisos com alimentar els animals amb pinso que permet menys nitrogen a les dejeccions, els que falsegin dades sobre la gestió de purins o obstaculitzin inspeccions.

Aquesta és la part més dura del decret i per la qual han presentat al.legacions tant les associacions d’industrials com de ramaders. Però el decret posa les mesures adequades perquè les dejeccions ramaderes es tractin com un recurs i no com un residu i per tant hi ha línies d’actuació que passen per la innovació, millora en la gestió de les explotacions agràries i en el sistema de control i seguiment d’aquestes aplicacions. Això implica la classificació de les zones vulnerables en dues categories, la prohibició de l’ús del vano per fertilitzar i l’obligació d’utilitzar el GPS i el conductímetre en segons quines situacions. El nou decret segueix les directrius exigides per la Unió Europea pel que fa a contaminació.

Notícia publicada a EL 9 NOU