Agricultura fa un pas endavant per garantir la traçabilitat dels purins

– El Departament anuncia la creació d’una plataforma GPS per al transport i aplicació de purins
– També s’aposta per l’aplicació de purins en bandes

U.COMAS – GIRONA
El Departament d’Agricultura ha anunciat que aquesta primavera es publicarà l’ordre segons la qual els equips de transport de dejeccions ramaderes que realitzin aplicacions a més de deu quilòmetres en línia recta de les instal·lacions ramaderes d’origen hauran d’anar equipats amb un dispositiu electrònic de posicionament global (GPS) i una unitat d’adquisició i registre d’aquestes dades que no en permetin cap modificació. Aquesta plataforma informàtica permetrà als ramaders una interacció ràpida i eficaç en la tramesa de la informació de les instal·lacions ramaderes d’origen. Segons la directora d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, “una gestió basada en la valorització de les dejeccions que es generen i una fertilització ajustada a les necessitats dels cultius s’han de fer tant amb la maquinària adequada com amb la plena seguretat que l’exportació dels excedents de nutrients cap a zones amb menys càrrega ramadera es fa ajustant-se als límits previstos per la norma en cada cas”. Per promoure aquesta estratègia integral, el Departament també ha anunciat que el pressupost d’Agricultura preveu un milió d’euros per a actuacions i assessorament en explotacions. L’objectiu és assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies i garantir la viabilitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni.

traçabilitat dels purins

A més, el Departament ha anunciat que impulsarà la generalització de les aplicacions de purins amb tubs penjats en lloc del sistema de vano, que genera fortes olors i volatilització del nitrogen purí.

Notícia publicada al Punt Avui