Comença el mercat del ram amb optimisme pel bon preu del porc

En tres mesos ha pujat d’1,13 a 1,31 euros el quilo, segons la Llotja de Mercolleida. Es preveu un preu rècord

Dolors Altarriba. Vic
El Mercat del Ram d’aquest any, que va començar dimecres i dijous amb diverses jornades tècniques i el pregó, destil.la optimisme entre el sector dels ramaders de porcí. El preu del lporc és sempre inestable, però va ser del 2006 al 2011, que les pèrdues van estar a l’ordre del dia. En quatre anys -del 2006 al 2010- es perdien entre 200 i 300 euros per truja, segons un informe de SIP Consultors. S’hi va sumar més enllà del preu per quilo de carn el fet que les matèries primeres tinguessin una pujada important i que les granges havien de posar-se al dia en diferents inversions com el compliment de la llei de benestar animal.

Després d’aquesta davallada, el preu es va refer durant els anys 2012, 2013 i 2014 amb una mitjana de l’any que va superar els 1,34 euros per quilo. Ara bé, aquesta tendència es va tornar a trencar el 2015 i el 2016, quan es perdien al voltant de 20 euros per animal que es portava a l’escorxador. La causa, més enllà de les fluctuacions, té a veure també amb els costos de producció, que l’any passat se situaven en 1,09 euros per quilo, segons la consultoria SIP, especialitzada en porcí.

Aquest 2017, però, ja va començar amb un preu d’1,13 euros per quilo de porc -per sobre els costos de producció- i ha anat pujant setmana rere setmana sense dubtar fins als 1,31 euros per quilo de la darrera setmana. L’any passat, el gener va començar amb un preu d’0,95. Això vol dir una diferència de 0,18 euros per quilo més en començar aquest any. Els experts asseguren que aquest any el preu no baixarà d’1,20.
Una de les causes de la remuntada del preu té a veure amb l’exportació, que l’any passat va ser molt important. La indústria catalana del porcí ha exportat el 67% del que ha produït, amb més d’1,2 milions de tones. Als països on més es ven és encara França, però va baixar en un 11,6% respecte al 2015. On més augmenta és a la Xina (+56%) i el Japó i Itàlia (+7%).

Això pel que fa a Catalunya, que, de fet, és la regió amb més producció porcina de tot Espanya. Pel que fa a Espanya i segons es va explicar en la jornada organitzada per la Llotja de Vic dijous sota el títol de “Present i futur del sector porcí”, l’any 2016 va ser el primer en què es va exportar més del que es va consumir: un 50,3%. Miguel Ángel Martín, del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, va explicar que la gran majoria de la carn que s’exporta va “als països asiàtics, començant per la Xina” i va assegurar que “l’exportació ha agafat una velocitat de creuer important”. També va donar dades Miguel Ángel Higuera, director de l’Associació Nacional de Productors de Porcí, que va parlar d’anar pel camí de ser els “primers productors a Europa, ja que ens acostem a Alemanya. Es tracta de produir un 25% més i arribar als cinc milions de tones”, va dir.

Primers en exportació però sostenibles?

L’eufòria, que representa un moment “dolç” com l’actual, amb un preu del porc recuperant-se i amb bones perspectives, noves ampliacions i inversions en la indústria agroalimentària és una de les cares de la moneda del sector. L’altre, com va recordar la cap de servei de l’Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris, Cristina Muñoz, és per expemple l’abús de l’ús dels antibiòtics. Si Espanya és la primera a créixer en exportació, ho és també a no complir la normativa europea per reduir l’ús dels antibiòtics.

“El consum a Espanya és de 2,9 tones mentre que la mitjana europea està a 0,4 tones”, va dir Muñoz, que va explicar un pla que preveu tirar endavant el Ministeri per reduir-los. Especialment la colistina. “A Europa ens donaran un marge de tres a cinc anys, però no més. El que plantegem és reduir-los en tres anys, reemplaçar-los fomentant les vacunes o amb solucions alteratives i repensar la manera que tenim de fer el maneig”, va explicar Muñoz, que va recordar que la Unió Europea situa l’ús de la colistina a 5 mil.ligrams i les estadístiques del 2015 diuen que a Espanya se’n donen 41 mil.ligrams. S’ha tirat endavant un contracte voluntari on ja hi ha 30 empreses que s’han compromès a no fer servir l’apramicina i la neonicina.

Aquests medicaments ja es posen al pinso i s’utilitzen com a prevenció ” però de què i per a què?, es preguntava Muñoz, que en el torn de preguntes va explicar que s’havien fet seguiments de ramaders que  havien deixat de fer-la servir i “no havia passat res amb els animals, cap malatia ni cap mort per deixar-los de donar” aquesta substància. Amb tot, s’estpera que les dades del 2017 acabin complint amb la baixada que es demana perquè “si no”, va dir Muñoz, “els danesos ja estan reclamant a la Comissió Europea perquè hi ha països que no ho compleixen”.

El debat amb els tres experts va continuar amb un altre element preocupant, que és el de la bioseguretat de les granges, que per Higuera és tan greu com el dels antibiòtics o el del medi ambient. Aquests i l’aparició de la pesta porcina africana en alguns països de l’Est sense que s’afronti de cara poden acabar sent un “risc molt alt pel nivell de l’exportació”, van dir, mentre afegien que encara hi ha “granges que posen en dubte si han de posar tanques”.

“Menys créixer i més fer-se forts”

“Ara mateix tot està venut” i “els escorxadors i industrials creixen, però hem de vigilar que no sigui un castell de cartes que traient-ne una caigui tot”, deien els ponents per insistir a apostar per la sanitat i un valor real. Més val ser fort que gran, van dir.

Amb tot plegat, el que s’espera per aquest any és un preu que batrà rècords però potser pel juny faltaran porcs. A mitjà termini es parla de “perspectives excel.lents”, però per altra banda en zones com Osona, on créixer no és possible perquè no es toelraria socialment, algunes veus reclamen una moratòria per resituar el sector. De l’eufòria que es respira ara, però, no en volen saber res.

Producció catalana

Un millor preu comporta optimisme així com l’exportació. S’albiren inversions. Entre 2015 i 2016 les produccions càrnies a Catalunya van augmentaqr en 77.441 tones, un 3,6%. El porcí representa el 76% del total de la producció.

On va la carn?

La carn que es produeix a Espanya va suposar una facturació de 46 mil milions d’euros en comerç exterior, dels quals més de 12.000 milions van a tercers països. El 46% del total va a la Xina, el Japó, Corea del Sud, Hong Kong, Filipines…

Granges a Osona

A Osona i segons dades de fa un any hi ha 784 explotacions porcines Són 143 menys que fa deu anys però en canvi hi ha 50.000 porcs més. 468 són de porcs d’engreix i 252 de truges.
D’aquestes només 39 fan venda de proximitat.

El preu més baix

Des que hi ha estadístiques de preus fiables, el mes en què el preu va ser més baix va ser el 30 de gener de 1999. En aquella data el preu del quilo es pagava a 0,54 euros el quilo. El segon més baix va ser el febrer del mateix any, amb 0,68.

El preu més alt

Entre l’any 1999 i aquest 2017 el preu més alt del porc es va registrar la setmana del 10 de març de 2001. Es pagava 1,61 euros per quilo. El següent més bo va ser el 19 de maig també del 2001, amb 1,59. Tot i així, aquell any la mitjana va ser d’1,30.

Preus a altres països

A tot Europa el preu del porc també puja. A Alemanya partien d’1,57 euros el quilo en començar el mes de gener i ara estan a 1,68. A França ha passat d’1,30 a 1,46 entre gener i març. I als Estats Units, amb més vacil.lacions, d’1,13 a 1,31.

Aprendre des de petits com és una casa de pagès i què s’hi fa

L’espai de “La casa de pagès” del recinte firal del Sucre ja va rebre dijous, tant al matí com a la tarda, la visita de diferents escoles d’Osona (a la foto, alumnes de l’escola La Sínia, de Vic). Aquest espai, que va començar de forma testimonial l’any passat, s’ha ampliat. S’hi mostren totes les activitats que es fan a pagès d’una forma pedagògica i estarà obert fins diumenge.

Notícia publicada a EL 9 NOU