Embotits Monells fa una nova nau per encabir tres noves línies de llescat

Les empreses del sector alimentari preparen noves inversions des de fa mesos. És el cas d’Embotits Monells, que està fent una nova nau per encabir fins a tres noves línies de llescat d’embotits a la planta de Sant Miguel de Balenyà. L’empresa, ara ja propietat del grup Argal, preveu ampliar en unes 50 persones la plantilla. També Splendid Foods invertirà en dos anys sis milions d’euros a la seva seu de Seva.

Dolors Altarriba. Sant Miquel de Balenyà
Embotits Monells, empresa del grup Argal, preveu fer aquest any una inversió de 5,5 milions d’euros a la seva planta de llescats de Sant Miquel de Balenyà, segons ha explicat la directora general de l’empresa, Maria Àngels Sebastià. Les obres, que ja han començat, estaran acabades a l’estiu i han suposat que es perdés part de l’aparcament que hi havia perquè és el sòl que s’ha ocupat. Aquestes obres li permetran ampliar la seva capacitat productiva en tres noves línies de llescat, tot i que com explica Sebastià de moment només se’n posarà en funcionament una, “però ja s’ha preparat per a un creixement a mitjà termini”. La posada en marxa de la nova nau suposarà incorporar 50 nous treballadors, que se sumaran als 450 actuals.

La secció de llescats ja representa el 56% del total de la producció d’aquesta empresam que va produir l’any passat 25.925 tones d’elaborats carnis, un 2% més que l’any 2015, mentre que els productes llescats es van situar en 14.537 tones. L’empresa va tancar l’any 2016 amb unes vendes de 94,3 milions d’euros, gairebé 2 milions més que l’any anterior, dels quals 10,3 van ser provinents de l’exportació. I és que l’exportació “tot i ser la part que creix més és encara un percentatge petit de l’empresa”, diu Sebastià. Una de les raons és la baixada que es va patir fa tres anys quan es van tancar els mercats de Rússia, un dels països on més exportava Monells.

L’empresa té dues plantes a Sant Miquel de Balenyà, on elabora pernil dolç, embotits i llescats, i una altra planta a Sant Hipòlit de Voltregà, on produeix el llom i el bacó. En aquesta última va invertir al voltant de dos milions l’any passat. “Es van adequar les instal.lacionsn per ampliar capacitat i es van segregar les plantes de bacó i de llom curat per adaptar-les a les noves normatives”, explica Sebastià, que afegeix que es va fer una sala nova per “millorar el flux intern”, Sebastià no descarta que en els propers mesos es facin noves inversions en les altres plantes de l’empresa.

DE MONELLS AL GRUP ARGAL

L’empresa forma part d’aquest grup espanyol nascut a Pamplona

El grup ARgal va comprar Monells l’any 2014. En un principi, amb una participació majoritària del 51% i amb l’antiga direcció al capdavant, però ara ja forma part del grup i s’ha retirat de tots els càrrecs la família Monells, fundadora de l’empresa l’any 1946.

Argal és una empresa nascuda com a negoci familiar de carnisseria a Pamplona fa més de 100 anys. S’ha especialitzat en embotits com el pernil curat i dolç, els ibèrics, el gall d’indi, la llonganissa o el paté i exporta a més de 30 països. L’empresa disposa d’instal.lacions a Fregenal de la Sierra, a Badajoz (Extremadura), on té els porcs ibèrics que cria, a Lumbier (Navarra) i a Miralcamp (a Lleida), on fabriquen fuet i llonganissa.

L’empresa, que factura més de 300 milions d’euros i sobrepassa el miler de treballadors, va comprar l’any 2015 el 51% de l’empresa de menjar preparat de Palamós Just Gourmet Grupo.

Notícia publicada a EL 9 NOU