I el porc ecològic?

Una de les jornades tècniques ha tractat dues experiències reals de ramaderia ecològica. Una, sobre xais i l’altra, de dos productors de porc que van canviar a ecològic l’any 2012

Dolors Altarriba. Vic
En Pau i en Cisco Adzerias són dos germans ramaders dque tenien porcs a Cornulleda de Montsant. En Pau, una granja de cicle tancat de 350 mares i el seu germà, una granja d’engreix de 800 caps i terres de conreu. L’any 2011, quan els números no acabaven de sortir i tothom els deia que havien de créxier, van decidir apuntar-se a una visita a granges ecològiques d’Alemanya. “No perquè fóssim militants de l’ecologisme”m van explicar a la jornada tècnica sobre ramaderia ecològica que es va fer en el marc del Mercat del Ram aquest dimecres. La seva experiència a fer porc ecològic i la del productor d’oví ecològic Dirk Madriles Helm, de la Masia La Ginebreda de Castellterçol, van servir per posar sobre la taula alternatives a la intensificació de la producció.

I és que els dos germans són més militants antisistema en el sentit que consideren que “actualment el benefici de la producció del porc se l’emporten quatre o cinc grans empreses i el pagès acaba cobrant un sou”. I no volien arribar a aquest punt. Per això, van veure que la producció ecològica podia ser una sortida. Van transformar les granges i tenen 66 truges, un mascle i 353 porcs d’engreix, amb una reposició d’un 20% anual. Venen directament a la carnisseria del poble, a alguns altres clients directes i a l’escorxador ecològic d’Avinyó, tot i que “hem d’anar traient l’escorxador” perquè el preu que els paguen per canal -3,20 euros (en viu, 2,40)- tot i ser més alt que el porc comú no supleix tot el cost. Els dos ramaders es fan el pinso amb un molí a la mateixa granja, conreen part de la matèria primera després de fer el traspàs del camp a ecològic i venen tota la producció i “més en vendríem si més en féssim, però va bé així”, deien.

Els dos germans van afegir que la noramtiva (tot i ser europea i per a tothom igual) a Espanya i Catalunya és contrària al seu model. “Els reglaments a França i altres països incentiven un model de quilòmetre 0 i més sostenible. Aquí es promouen les grans empreses”, van concloure. A Osona, tot i haver-hi molts porcs, només hi ha una explotació ecològica.

D’altra banda, Madriles, amb un ramat d’ovelles ripolleses, fa cria, pastura i venda directa de carn a particulars, restaurants que li permeten tenir independència sobre els grans distribuïdors.

Notícia publicada a EL 9 NOU