Investiguen l’ús de l’evaporació solar per solucionar la gestió de purins

Barcelona, 30 abr (EFE).-

Investigadors del centre tecnològic Eurecat-CTM estan investigant l’ús de l’evaporació solar per solucionar la gestió dels purins i evitar la contaminació per nitrats que suposen aquests residus del bestiar porcí.

El projecte, denominat SOLARPUR, utilitza per primera vegada l’energia fotovoltaica per millorar la gestió dels purins procedents de granges, per tal d’ajudar a la sostenibilitat del sector ramader i facilitar l’exportació de l’excedent de purins a zones amb dèficit de fertilitzant natural .

El projecte, liderat per les empreses SUD Renovables de Vic (Barcelona) i Granges Terragrisa de Sant Bertomeu del Grau (Barcelona), ambdues de la comarca barcelonina d’Osona, una de les zones més contaminades per purins d’Europa.

Segons els investigadors, el projecte té un important potencial per a zones amb una elevada concentració de nitrats a l’aigua subterrània, com Osona, on hi ha una gran concentració de granges porcines, però contemplen també la seva aplicació en diverses zones d’Espanya i Europa que pateixen el mateix problema.

Els investigadors calculen que aquest nou procés permetrà reduir el volum de purins i rebaixar els costos de transport a menys de 6 euros per metre cúbic produït, a més de facilitar l’ús del residu com a fertilitzant natural en zones deficitàries de nutrients i de controlar les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a l’emmagatzematge en basses dels purins.

Per desenvolupar el projecte, els investigadors instal·laran una planta pilot en una granja porcina de les zones afectades, on incidiran en l’evaporació del contingut aquós dels purins tractats prèviament amb un sistema de separació sòlid / líquid i un sistema biològic.

Amb això preveuen que podran contribuir en la reducció per evaporació d’un 50 per cent del contingut líquid, concentrant d’aquesta manera el contingut en nutrients.

La planta pilot implicarà la construcció d’una bassa coberta amb control avançat que permetrà intensificar l’evaporació solar i l’ús de l’excedent d’energia procedent d’una instal·lació fotovoltaica per a autoconsum, de manera que evitaran les emissions de gasos d’efecte hivernacle, principalment amoníac i compostos orgànics volàtils.

El projecte, que s’espera que finalitzi a mitjans del 2018, compta amb el suport de Agroxarxa i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, i s’emmarca dins de la convocatòria Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental 2015.

Segons fonts de Eurecat, després de diversos estudis, els investigadors ha conclòs que la solució als problemes dels purins passa per la gestió i l’ús de les tecnologies més ben adaptades a cada realitat, en funció del balanç de nutrients, del problema de transport que s’hagi de resoldre i d’altres requeriments que s’hagin de complir, especialment, els preus dels tractaments i energies necessàries per als processos aplicats.

Notícia publicada a La Vanguardia