El clúster del sector porcí presenta cinc dels projectes que treballa a l’assemblea general

N’hi ha dos amb segell osonenc

Introduir la tecnologia en la línia del procés d’elaboració de productes carnis és un dels objectius dels diferents projectes treballats pel clúster del sector porcí, Innovacc, des del 2008. Alguns han reeixit i d’altres no. Dilluns passat es va fer a Olot l’assemblea d’aquest clúster, que ja té 94 associats a tot Catalunya, i es van presentar cinc d’aquests projectes.

Un dels projectes més importants que es concretarà en dos anys i rep un ajut d’un milió d’euros és l’anomenat “Q-PORK. Alternatives de millora de la qualitat de la carn de porc i productes derivats”, que es fa de forma transversal entre l’IRTA, la UAB i empreses com Timpolot o Lenz. Es tracta d’un projecte en què a través de l’espectrometria, “llum d’infraroig”, es detecten l’estat de diferents paràmetres de la carn mentre es processa, fet que evita així analítiques que fan parar la producció i esperar resultats”, explica el gerent d’Innovacc, Eudald Casas. Amb aquest sistema es pot classificar la carn amb previsió. Una altra de les divisions del projecte és la possible incorporació del que s’anomena human nouse, una manera de detectar l’olor sexual dels porcs. Amb l’objectiu de valoritzar la carn del mascle sense haver-lo de castrar, “perquè les noves normatives no ho permetran a partir de l’any que ve”, es treballa en l’ús o bé de persones que puguin detectar aquestes olors o bé “la incorporació d’un nas electrònic”. Ja s’està treballant amb empreses tecnològiques catalanes per posar-ho en funcionament.

A l’assemblea es van presentar quatre projectes més, dos dels quals són osonencs. D’una banda, Jordi Font, de Provetsa, va explicar el projecte en què treballen les alternatives per a la reducció d’antibiòtics en productes carnis porcins i de l’altra, Paloma Villaseñor, d’Esbelt, va explicar les noves bandes de transport d’aliments detectables amb equips detectors de metall.

 

 

Itram Higiene, últim soci afegit d’Osona

Itram Higiene, dedicada a la producció i comercialització de desinfectants per a la indústria agroalimentària, és l’última empresa osonenca que s’ha incorporat al clúster del porcí. Amb aquesta ja hi ha 14 empreses osonenques i 4 institucions que formen part d’aquest clúster, amb seu a Olot.

 

Article publicat El 9 NOU del dia 30/06/2017