Esbelt fabrica cintes transportadores detectables pels controls de metall

L’empresa de Manlleu innova amb un material que dóna més seguretat a la indústria alimentària. Forma part d’Innovacc.

Des de l’any 2008, el clúster Innovacc, del porcí català, impulsa recerca en la qual participen una o més empreses i que afecta diferents punts de la cadena alimentària.Un d’aquests projectes és una cinta transportadora per a fàbriques de l’empresa de Manlleu Esbelt feta amb un material per ser detectada com a metall. És el primer dels projectes que El 9 NOU anirà publicant en els propers mesos amb un resum dels treballs tractats.

L’empresa fabricant de cintes transportadores de Manlleu Esbelt ha participat en un projecte Innovacc que té com a objectiu millorar la seguretat alimentària. Es tracta del desenvolupament d’unes cintes transportadores especials per al sector alimentari que són percebudes pels detectors de metalls que tenen totes les empreses. El laboratori de l’empresa i la seva responsable, Paloma Villaseñor, han desenvolupat un material que porta un camp magnètic que permet que sigui detectada pels controls de metalls i evita així que “si un trosset de banda es desenganxa de la línia vagi a parar a algun paquet alimentari o dins l’aliment si el paquet es desfà”, explica Villaseñor. El producte s’ha desenvolupat en funció les condicions de temperatura, “ja que això pot fer variar la detecció”, i amb diferents tipus de metalls i mides “buscant el mínim detectable possible”.

D’aquestes bandes ja se n’han posat a diverses indústries, segons explica Villaseñor, i és una millora de les bandes antimicrobianes, bandes antibiofilms que redueixen el creiement microbià en més d’un 99%. Tot i que aquestes són adients per al sector alimentari, l’empresa treaballa per a tots els sectors industrials.

Esbelt és una empresa nascuda a Manlleu que fabrica bandes transportadores i els elements que calen per fixar-les o de suport. Actualment és l’única empresa d’Espanya que ho fa. Aquesta nova divisió de bandes ha comportat que des de fa uns mesos hagin ampliat les instal.lacions a Manlleu en una part de les antigues naus de la fàbrica de mobles Limba. En total, disposa de prop de 10.000 metres  quadrats, on hi ha la fàbrica, els magatzems i les oficines a més del laboratori d’I+D, d’on han sortit les noves bandes. A Barcelona hi ha les oficines centrals en un espai de 600 metres quadrats.

Esbelt ven un 68% de la seva producció a l’exterior a través de les seves filials, que té a Alemanya, França, els Estats Units i Dinamarca. A la resta del món venen a través de distribuïdors independents. Són presents de forma significativa a Itàlia, Bèlgica, Holanda, Polònia, Rússia, el Canadà, Mèxic, Colòmbia, Cuba, Veneçuela,, el Japó, les Filipines, Corea del Sud, Kènia i Malawai. Tot i que no tenen competència a Espanya, sí que en tenen al món, però, segons expliquen des de la direcció, no han basat la seva estratègia en el low cost. ” Ens focalitzem a ajudar el client amb el que vol assessorant-lo a triar la banda òptima en funció dels resultats i el cost”, expliquen.

L’any 2016 la faturació d’Esbelt, SA va ser de 18,7 milions i la consolidada del grup, 23,5 milions. Fins al juny d’aquests any ja tenen un creixement d’un 12,2% impulsat per les bandes alimentàries. Els treballadors, que anomenen col·laboradors, són 172 i “no n’hi ha cap de mileurista. És la nostra ppolítica de responsabilitat social corporativa”, conclouen.

Article publicat El 9 Nou del dia 14/07/2017