Avança el projecte “envàs monomaterial reciclable per a productes carnis”

El passat mes de desembre INNOVACC va rebre la resolució favorable a un projecte presentat dins la línia d’ajuts d’Economia circular convocada per l’Agència de Residus de Catalunya (Departament de Territori i Sostenibilitat).

Es tracta d’un projecte on l’objectiu principal és determinar la viabilitat d’aplicació de l’envàs monomaterial PET en el procés d’envasament de productes carnis curats i cuits. L’adopció d’aquest envàs innovador permetrà fer front a la problemàtica ambiental que suposa enviar a l’abocador la majoria de residus plàstics d’envasos de productes carnis. Així, amb l’estructura monomaterial PET es busca augmentar el grau de reciclabilitat de l’envàs i poder obtenir matèries primeres a partir del residu plàstic derivat.

Actualment, el projecte està en fase d’execució, i hi participen diferents entitats:

– Beneficiàries de l’ajut: Enplater SA, La vola 1981 SA, Noel Alimentaria SAU, Clúster del   Packaging, INNOVACC.

– No beneficiàries de l’ajut: Boadas 1880 SA, Ramon Ventulà SA, Embotits Salgot SA, Embotits Espina SAU, Klöckner Pentaplast SAU, Dow Chemical Ibérica SL

Les empreses del sector del packaging han desenvolupat un nou tipus d’envàs, que inclou film per a tapa i film per a barqueta, que en la seva totalitat té una composició del 96-97% PET. Per tant, es tracta d’un envàs fàcilment reciclable i podria aconseguir la consideració d’envàs monomaterial, que seria molt interessant per tal de treballar en envasos molt més sostenibles. Al mateix temps, un dels reptes és aconseguir millorar el valor del retall provinent del moment d’envasament a la fàbrica alimentària i també reduir el cost del Punt Verd d’Ecoembes.

A la reunió dels participants del 20 de juliol a la Vola (veure foto) es va comentar que, fins a dia d’avui i a partir dels resultats inicials de les empreses, es pot considerar que el nou envàs és tècnicament viable i fàcilment utilitzable amb la mateixa maquinària que tenen les empreses càrnies i, a més, es milloren algunes característiques, com ara la transparència. Per altra banda, també hi ha altres punts que cal seguir treballant, com per exemple, un possible increment de trencament de la tapa a l’obrir l’envàs. Pel que fa els resultats de vida útil, es pot concloure que són molt similars als resultats dels envasos convencionals.Fins ara s’han realitzat diferents proves industrials en empreses càrnies associades (Noel, Boadas, Ventulà) i properament es realitzaran a altres empreses del clúster (Salgot, Espina), amb els envasos PET monomaterial.

La previsió és que a finals d’any es conclogui al projecte i es podran presentar els resultats ja definitius, amb l’anàlisi detallat de la viabilitat tècnica i econòmica d’implantar aquest nou tipus d’envàs.

Amb el suport de: