L’empresa Provetsa de Vic impulsa la producció de porcs lliures d’antibiòtics

L’empresa Provetsa, de Vic, participa en el desenvolupament del projecte “Alternatives per a la reducció d’antibiòtics en granges de porcí”, que té com a objectiu tenir un sistema productiu de bestiar porcí amb el mínim de dependència dels antibiòtics i que es guanyi en competitivitat, ja que hi ha altres empreses al mercat europeu que ho fan seguint les directrius de la Unió Europea. És en aquest sentit que Jordi Font, director de Provetsa, una empresa especialitzada a aportar productes i serveis necessaris per a la pagesia, explica el perquè del projecte:”els protocols que se segueixen a tot Europa van en aquest sentit, a garantir l’arribada de l’animal a l’escorxador net d’antibiòtics”.

No fer servir antibiòtics vol dir, primer de tot, que els animals “han d’estar valents per fer front a les infeccions i així evitar que emmalalteixin”. Per fer-ho s’han de portar a terme algunes accions, com tenir ben adequades les instal·lacions pel que fa a la higiene, ” garantir l’aigua que beuen els animals posant diòxid de clor a l’aigua de les granges”, mantenir sempre una temperatura adequada perquè “tinguin un ambient agradable” i modificar la seva microbiòtica “a través de la dieta, amb olis essencials i donant-los flora positiva com lactobacils”. Amb accions com aquesta “baixa la pressió d’infecció i acaben tenint un sistema immunitari més sa i eficaç”. Per Font, un altre element indispensable per aconseguir aquest objectiu, que en principi ja està molt estès a les granges, és que aquestes tinguin una barrera de protecció. També compta adequar la producció a una mida que sigui possible.

En aquests moments s’està fent la prova pilot en dues granges de l’Esquirol i Sant Bartomeu del Grau, amb unes 1.000 mares. Les comprovacions es fan amb analítiques dels bacteris que hi ha a la femta dels animals, que “es qualifiquen i tipifiquen” i al cap de 30 dies es tornen a analitzar. L’empresa vigatana Provetsa treballa aquest projecte d’Innovacc juntament amb Agrocat i Cooperativa Ganadera Caspe. Calculen que podran oferir una producció de porcs totalment lliure d’antibiòtics en un termini de dos anys.

El director de Provetsa, Jordi Font, té clar que el producte final del porc serà més ben valorat pel consumidor si està lliure d’antibiòtics. “Això és un pas més cap al que demanarà el consumidor d’aquí a uns 10 anys”, assegura Font. “Europa en serà líder perquè és la que ho impulsa, mentre que a altres països com a sud-amèrica encara estan a com estàvem aquí fa 15 o 20 anys”, segons el director de Provetsa.

De fet, a Europa ja es van prohibir fa 10 anys determinats antibiòtics que s’utilitzaven per fer créixer els animals de forma artificial. I el fet de reduir els antibiòtics que consumeixen els animals, “un objectiu que, per cert, també s’impulsa amb els éssers humans”, és un pas més per a la millora de la carn que arriba al consumidor. Font explica que ja fa sis o set anys que s’ha quantificat la despesa en antibiòtics en el sector porcí i que està clar que “treballant d’una altra manera hi haurà menys residus d’antibiòtics i menys contaminació per aquests medicaments”. Admet, però, que en alguns casos com un problema greu s’hauran d’utilitzar.

Article publicat El 9 nou del dia 28/07/2017