“A Osona s’haurien de generar llocs de treball que requereixin més habilitats i creativitat”

El nombre d’assalariats a Osona segueix creixent. Actualment hi ha 51.077 persones assalariades. La gran majoria, un 60%, treballen al sector serveis i prop del 34% ho fan al sector industrial. Aquesta última dada duplica el comportament registrat al conjunt de les comarques catalanes durant el segon trimestre del 2017. Des de l’ Observatori Socioeconòmic d’ Osona, però, segueixen denunciant la falta de llocs de treball de qualitat.

” A Osona, el nombre d’assalariats absoluts s’ha recuperat després de la crisis”.

Aquesta és una de les primeres afirmacions de Sergi Castañé, tècnic de l’ Observatori Socioeconòmic d’ Osona, pel que fa al nombre d’assalariats que es registrava a la comarca al finalitzar el segon trimestre del 2017.

Sergi Castañé, tècnic de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona

La recuperació és un fet. sobretot si es té en compte que durant la crisi, Osona va ser una de les comarques catalanes on es van destruir més llocs de treball en termes de variació anual. Aquesta represa, segons Castané, es deu a sectors potents a la comarca com el de l agroindústria i el de serveis a les empreses.

Segons l’informe d’activitat econòmica publicat per l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, actualment hi ha 51.077 assalariats a la comarca. I la gran majoria, un 60,33%, treballen al sector serveis. Una xifra que segons Castañé, és superior a la que es registrava a principis del 2008, quan va accelerar-se la recessió econòmica, però que continua estant molt per sota de la mitjana catalana, que actualment se situa al 79%. Aquest augment, segons el tècnic, és “només quantitatiu”. Segons assegura, l’increment de treballadors assalariats no respon a un augment general de les empreses grans, “sinó que són només les empreses grans,les que han crescut”.

La majoria dels assalariats a Osona treballen en punts propers a la línia que traça la C-17i, segons Castañé, cal tenir en compte que “quan parlem d’assalariats a Osona, no parlem de residents a la comarca, sinó que parlem de persones que treballen a la comarca,però que no tenen perquè viure-hi”. Castañé subratlla el volum d’assalariats de la comarca dedicats al sector industrial, gairebé al 34%, que duplica la mitjana catalana que a finals de juny se situava al 16%.

Malgrat l’evident importància del teixit industrial per a l’economia de la comarca d’Osona, des de l’Observatori recomanen seguir treballant per aconseguir que les feines assalariades seguin de qualitat. Ja en menys percentatge, gairebé el 4% dels assalariats d’Osona es dediquen al secotr de la construcció i el 2% restant, ho fan al sector agrícola.

Un altre dels factors que segons el tècnic de l’Observatori marquen la baixa qualitat dels llocs de treball a Osona és la falta d’assalariats a sectors que requereixin habilitats, creativitat i coneixement per part del treballador, com seria en el cas de la indústria dedicada a la recerca i la innovació, present a Osona en només un 0,007%. Per aconseguir que aquesta tendència remunti, el tècnic de l’Observatori socioeconòmic d’Osona creu que s’ha d’incidir en la formació professional. “Osona té un greu problema amb el fracàs en formació professional”, diu. Un fet que, assegura, posa en alerta el futur laboral de la comarca, ja que segons Castañé, “en el mercat laboral que ens espera, les feines mecàniques i de peonatge seran cada vegada més prescindibles”. La formació, diu, serà un element clau.

 

Noticia del diari El 9 Nou del dia 25/08/2017