Alimentant un “nou” país

Santa Creu de Jutglar i Gurb debaten en una taula com ha de ser i què cal fer en el sector agroalimentari en la “nova” república catalana en un acte organitzat per l’ANC

Dolors Altarriba

D’esquerra a dreta, Joan Sabartés, Raquel serrat, Ramon Sentmartí i Josep Puigdollers, a Gurb aquest dimecres

Tothom està d’acord que el sector agroalimentari -des del pagès fins a la indústria del porc- és important a nivell econòmic a Osona. Però com ha de ser aquest sector? A la taula que es va formar a Gurb hi eren per parlar-ne Ramon Sentmartí. director gerent de Prodeca de la Generalitat; Josep Puigdollers, president de Gepork i de la Llotja de Preus de Vic; Joan Sabartés, directiu del grup bon Preu i Raquel Serrat, representant nacional del sector boví de carn d’Unió de Pagesos. Tots es van declarar favorables a la independència de Catalunya.

A l’inici de l’acte, Sentmartí va dir que “esperava que a aquesta hora ja s’hauríen aprovat les lleis del referèndum i la transitorietat, però encara no”. Eren les 8.

A l’acte, Serrat, que també havia participat com Puigdollers a l’acte de Santa Creu el dia abans, va voler deixar clar que “ens hem de creure tots plegats que som els pagesos els que podem alimentar el país i que es fa país quan s’escull comprar carn de vedella de fora o d’aquí”. També va reivindicar els “millors tècnics experts perquè som els que trepitgem la terra”, confrontant d’alguna manera el món urbà i el rural, i en quins punts topen.

Puigdollers, com a representant del sector porcí, va defensar aquesta indústria sobre la qual va donar diferents dades. Per exemple: Espanya sacrifica 47,3 milions de porcs a l’any i cada persona menja uns 48 quilos de porc cada any, “que no és gaire, perquè surt a poc més de 100 grams al dia”, va afegir. Qui porta la veu cantant de la indústria és Catalunya, i Osona n’és una de les zones més importants. Davant un escenari d’un país nou, Puigdollers va dir que “Déu ens guard que es paressin les exportacions”, ja que representen més del 50% de la producció actual. Va demanar per part de l’administració -la vella i la nova-, “confiança i temps al sector” per solucionar problemes del sector com l’incidència al medi ambient i al món laboral. Per la seva banda, Joan Sabartés va parlar a estones a nivell de Bon Preu, destacant que Bon Preu “no és independentista, però la gent que la conforma,sí”. Va defensar el que ja fa l’empresa de “proveir-se dels productes catalans” i va afegir que tots els estats tenen un distribuïdor propi que segueix “un model que impulsa les petites empreses arrelades al país”.

Sentmartí, tot i que va encaixar les crítiques a la lentitud i poca agilitat de l’administració, va dir que  “el 2 d’octubre serà un dia normal, ja que en el millor dels casos s’obrirà un termini de negociació amb l’estat espanyol que no mourà res”. També va donar tranquil·litat pel que fa als ajuts de la PAC, “ja atorgats en la seva majoria”, i afegia “que sempre podem tenir una PAC pròpia”.

Una hora més tard, passades les 9 i des del públic ja es va avisar que s’havia aprovat la primera llei del procés: la del referèndum, i es va aixecar la sessió, que va comptar amb poc i convençut públic.

Notícia del Diari El 9 Nou del dia 8 de setembre de 2017