Els projectes tancats d’Innovacc (3) 2010

L’any 2010 es van engegar algunes accions que han suposat el desenvolupament de productes

Vic    

En aquest apartat hi ha un resum dels projectes que s’han tirat endavant des d’Innovacc amb empreses i institucions d’Osona i el Ripollès. En anteriors edicions han aparegut els dels primers anys, el 2008 i el 2009, i ara es resumeixen els que es van fer el 2010 i com s’han acabat realitzant.

Valorització nutricional dels subproductes derivats de la fruita dolça de Catalunya i cítrics de Llevant per a l’alimentació porcina

Aquest és un projecte impulsat per l’IRTA-Mas Bover i en el qual van participar 10 partners, entre els quals hi ha els osonencs Assaporc; Transportes Rosendo Quitana, SL; Gepork, i Pinsos Victòria,SA. Hi va haver una primera fase en què es va fer un estudi econòmic per veure si les matèries primeres com subproductes derivats de la fruita i els cítrics podien ser viables per millorar l’alimentació dels porcs. La segona fase es va treballar amb la recerca nutricional i es va fer una prova pilot al Mas Bover de l’IRTA. Pinsos Victòria va introduir aquests subproductes per millorar el seu pinso i Gepork va fer proves amb additius cítrics al pinso per intentar així reduir el nombre d’antibiòtics per donar als porcs.

Alternatives d’higienització de ganivets en escorxadors i sales de desfer

Aquest projecte, en el qual va col·laborar el SART Medi Ambient de la UVIc, va assolir l’èxit i el nou producte que en va sortir el ven l’empresa Xuclà Mecàniques Fluvià, SA, d’Olot. Un altre partner del projecte va ser Cárnicas Solà, SA. Es tracta d’un desinfectador d’acer inoxidable que té sempre aigua calenta que s’escalfa amb una resistència elèctrica i permet desinfectar cada cop al voltant de 14 ganivets.

Robotització del desossat en pernil fresc

La robotització d’aquesta part de la transformació del pernil és un dels projectes més importants tractats pel clúster. Ara bé, forma part dels projectes més privats per una qüestió d’espionatge industrial i per tant se’n sap poca cosa. Innovacc en va fer l’estudi i es va arribar a construir i provar algun prototipus a través de l’empresa Aira de Cardona (Bages). El desossat del pernil és un procés complicat que es fa a mà. Robotitzar-ho vol dir que s’ha d’automatitzar el desossat eliminant els ossos de tíbia, ròtula i fèmur mantenint les estructures musculars del pernil i deixant-lo llest en una única peça. Actualment un operari amb dos anys d’experiència pot desossar uns 21 pernils frescos en una hora.

Notícia publicada el 9 Nou del dia 22/09/2017