La indústria 4.0, eix del II Fòrum Carni de Vic

Més de 100 persones van assistir a la jornada de dimarts al matí a El Sucre

Més d’un centenar de persones van passar dimarts al matí pel II Fòrum Carni de Vic organitzat per Interempresas. La jornada va durar tot el matí i va permetre fer almenys dos cafe-networking, on els assistents van poder veure els petits estands de la sala-vestíbul de la Llotja amb les novetats de les empreses i intercanviar informació i coneixement.

Joan Guasch explicant els avantatges de la indústria 4.0 durant la seva xerrada al Fòrum Carni de Vic

Abans, el regidor de Món Rural i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Josep-Ramon Soldevila, va donar la benvinguda als assistents i va recordar la importància que té “la indústria càrnia a Osona, una indústria de la qual” sort en vam tenir després de la crisi del tèxtil”.

La inauguració va anar a càrrec de la directora general d’Agricultura i Ramaderia del DARP, Teresa Masjuan, que va explicar que el govern “segueix apostant per les indústries i pel seu desenvolupament tecnològic”.

Va dir també que encara hi ha reptes com els d’aconseguir “l’excel·lència en les explotacions; la seguretat alimentària per assegurar el control de la cadena alimentària, i la millora de la problemàtica mediambiental”.

La jornada va tractar diferents temàtiques com l’ús dels antibiòtics o la neteja bacteriana de les instal·lacions industrials i es va centrar en la potenciació de la indústria 4.0 o la digitalització de les indústries com a nova revolució industrial. Joan Guasch, director de Programes Públics per a la Innovació d’Eurecat i director del Industry 4.0 Congress, va fer una pinzellada sobre el camí que enceta amb la “intel·ligència aplicada a les màquines”, que farà al seu parer no només que les màquines parlin entre elles “sinó que també ho faran les diferents plantes d’una empresa”.

Un dels exemples que va posar és la col·laboració entre les empreses Effitronix de Tona i el grup La Farga de Les Masies de Voltregà que ja ha implementat un sistema de sensors per detectar averies i fer un seguiment a temps real de les màquines.

L’exemple de La Farga i Effitronix

Entre els exemples que es van posar per part de Miranda en indústries que han apostat pel 4.0 es va parlar d’Effitronix, de Tona, que ha instal·laqt sensors intel·ligents en bona part dels processos de producció del coure a La Farga, de les Masies de Voltregà. Els altres van ser Altsom amb Alimenta Solutions i Denn.

4.0, també al sector carni

El fòrum carni dona eines per aplicar l’internet de les coses a la indústria alimentària

D.A.

“Ja no hi ha marxa enrere en la nova revolució a la indústria que és la digitalització d’aquesta o la indústria 4.0”. D’aquesta manera Joan Guasch, director de Programes Públics per a la Innovació d’Eurecat i director del Industry 4.0 Congress, va fer una pinzellada sobre el camí que s’enceta amb la “intel.ligència aplicada a les màquines”, que farà al seu parer no només que les màquines parlin entre elles “sinó que també ho faran les diferents plantes d’una empresa”. Alguns exemples de com s’avança en aquest sector són l’ús de robots en una indústria com Seat. Ajudat per un vídeo, Guasch va mostrar “com un robot pot ser un impediment perquè de gent que fa coses dolentes n’hi ha i n’hi haurà sempre”. El bloc sobre la indústria 4.0 el va completar Carles Miranda, coordinador d’Indústria 4.0 d’ACCIÓ, donant, des de l’administració, eines a les empreses per fer aquesta transformació. Miranda va parlar que hi ha tot un sector TIC “important a Catalunya que pot acompanyar les indústries”. Es tracta de 12.800 empreses que ocupen 84.600 persones i facturen 14.000 milions d’euros l’any. “El sector tecnològic està creixent” i, a més, va dir, ja no venen “productes,sinó que venen processos de producció”.

Abans de tractar el tema tecnològic es va parlar dels bacteris resistents als antibiòtics de la carn, “un aspecte sobre el qual de moment tenim sort”, segons va dir Masjuan, i sobre la higiene en la indústria càrnia per evitar problemes de salut. Finalment, el director comercial i de màrqueting de Casademont va voler reivindicar la importància “de la formació dels treballadors perquè el personal de cadena ha d’entendre què està fent i així s’involucra amb l’empresa”.

La cloenda va anar a càrrec del president de la Fecic, Josep Costa, i el de la Llotja de Vic, Josep Puigdollers.

 

Notícia publicada El 9 Nou del dia 22/09/2017