Els exemples d’Innovacc i de Railgrup, presentats a l’última reunió de presidents de clústers

El passat 18 d’octubre es va realitzar la segona reunió de presidents d’aquest any a la qual va assistir el llavors conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, i 26 presidents dels clústers membres del programa Catalonia Clusters, a més dels representants de clústers d’ACCIÓ. La reunió va comptar, com és habitual, amb la presentació de dos clústers per part dels seus presidents. En aquesta ocasió van ser Innovacc, amb Xavier Espuña (vicepresident), i Railgrup, amb la participació d’Enric Ticó.

L’acte va ser obert pel Conseller Delegat d’ACCIÓ, Joan Romero que va donar la benvinguda a tots els presidents, especialment als dels 3 clústers nous que s’incorporen al programa Catalonia Clusters: Audiovisual, Biomassa i Logística. Alhora va remarcar l’aposta estratègica d’ACCIÓ pels clústers remarcant l’increment del 50% en el pressupost de la línia d’ajuts IRC, arribant a 1,5 milions d’euros aquest 2017.

Santi Vila, va transmetre tranquil·litat pel moment d’incertesa política actual i es va posar a la disposició dels presidents per debatre al respecte. Vila va destacar que una política que s’ha desenvolupat durant 25 anys com la de clústers comptarà segur amb continuïtat independentment de les incerteses del curt termini.

Xavier Espuña va descriure l’evolució d’Innovacc, tant a nivell de massa crítica (actualment 97 socis), com de l’obertura del perímetre del clúster, des del punt de vista de projectes, a l’haver evolucionat de projectes únicament pel negoci de la carn de porc a tenir un 20% de projectes amb un impacte més ampli en el sector alimentari. Addicionalment va centrar la presentació de projectes de forma alineada amb els reptes estratègics del clúster.

Per la seva part, Enric Ticó va descriure l’evolució de Railgrup, de ser un clúster molt vertical a créixer en sectors paral·lels (tenen com a soci un fabricant de coles). Alhora va desenvolupar el model de retorn del clúster per als socis que pivota en 4 pilars: coneixement, millora de la competitivitat, intel·ligència de mercat i nous productes. Finalment va remarcar que el repte estratègic del clúster és visualitzar cap on tendeix la mobilitat des d’un punt de vista transversal, posant l’usuari al centre del negoci. Per fer-ho cal disposar d’una junta directiva dinàmica, no enfocada al control de les despeses sinó a la innovació, és clau.

Pel que fa a ACCIÓ, el director de Clúster, Alberto Pezzi, va recordar els eixos estratègics de la política de clústers de Catalunya. Va explicar també alguns dels principals indicadors obtinguts en l’avaluació de clústers realitzada per ACCIÓ: el 92,7% de les empreses considera que el clúster aporta valor al sector; la valoració de l’equip de gestió del clúster rep un 8,1; o que el 71% dels socis dels clústers afirmen que el clúster els ha ajudat a millorar la seva competitivitat, entre d’altres conclusions.

Va comentar també que el Programa Catalunya Clústers compta actualment amb 30 clústers membres que suposen més de 2.200 empreses i més de 70.000 milions d’euros de facturació agregada.

Finalment, les idees força de la intervenció del gerent de Dinamització de Clústers d’ACCIÓ, Joan Martí, es van estructurar al voltant dels 5 factors clau d’èxit d’una iniciativa clúster, aprofitant per compartir alguns nous serveis que s’activaran a curt termini:

 • Estratègia
  • Seminaris d’estratègia dels casos realitzats amb IESE.
  • Nou servei assessorament per definir i implementar estratègia internacionalització del clúster.
  • Seminaris de formació en governança a juntes directives.
 • Massa crítica. Posicionament
  • Pla de difusió territorial dels clústers amb jornades a Tarragona, Girona, Lleida, Manresa, Terres de l’Ebre, Pirineu.
  • Posat en marxa d’un newsletter en anglès a enviar a contactes internacionals.
 • Cluster manager
  • VII Missió internacional de cluster managers a New York.
 • Model financer
  • Ser ambiciosos per aprofitar l’increment del 50% del pressupost de la línia IRC.
  • Formació en finances de clústers per tresorers i cluster managers

Joan Martí va tancar la reunió agraint la implicació dels presidents i demanant el seu suport per aconseguir el màxim retorn de respostes en l’avaluació dels clústers que es posarà en marxa en breu.

Notícia publicada al butlletí del mes d'octubres 2017 de ClusterNews