Els ramaders tanquen un any “històric” en el preu del porc

Tot i la baixada continuada del preu els últims tres mesos, la mitjana va ser d’1,26 euros

D’any  “històric” va definir fa unes setmanes el 2017 Juan Pedro Florido, d’El Pozo Alimentación i guanyador del premi PronosPorc, que s’atorga cada any al millor analista del sector a l’Estat espanyol. El preu mitjà d’1,26 euros el quilo que s’ha pagat als ramaders que engreixen porc és la causa d’aquesta definició. I és que pocs anys s’ha aconseguit aquesta mitjana des de l’any 1999. Destaquen per sobre d’aquest preu els anys 2001 -quan la mitjana es va situar en 1,30 euros el quilo-, i els anys 2012, 2013 i 2014, amb 1,34, 1,38 i 1,27, respectivament. Cal remarcar també del 2017 que es va aconseguir, al juliol, un preu d’1,447 euros per quilo, una xifra rècord. La causa d’aquesta millora és el fet que s’ha culminat una cabanya ben preparada i l’obertura cap a nous mercats asiàtics com la Xina o el Japó. Aquests països asiàtics, però, han desaccelerat el darrer mig any les importacions ja que les han substituït per altres països que no són la Unió Europea.

Tot i haver estat un bon any i tenint en compte que es venia de dos anys molt dolents en què els ramaders no recuperaven ni el preu de cost, la tendència a l’alça es va començar a trencar al mes d’agost i més concretament les 14 setmanes prèvies a inicis de desembre, quan va anar baixant fins als 1,01, ja per sota del cost d’engreixar un porc. Aquest cost està situat en aquests moments en 1,03, perquè hi va haver una baixada de preus dels pinsos important.

Si es calcula la mitjana de cada preu dels darrers 19 anys, el preu se situaria en 1,13 euros per quilo, que amb els costos actuals comporta un guany de 10 cèntims de mitjana per quilo de porc, que acaben sent 10 euros per porc si el pes es manté al voltant dels 100 quilos.

Els sacrificis aquest 2017 eren inferiors als de l’any anterior durant la primera meitat de l’any, però finalment s’ha tancat l’any amb un increment d’un 0,50% respecte al 2016. Hi ha, però, bestiar endarrerit i es preveu que aquest gener es faran hores extres als escorxadors per matar el bestiar engreixat, que fa una setmana ja tenia pesos mitjans en canal un 2% superiors als de l’any passat.

La previsió per a l’any 2018 no és de xifres molt altes en el preu del porc, sinó que es preveu un preu d’entre un 8% i un 10% inferior a l’actual. En comparació amb altres països i segons l’Observatori del Porcí, Holanda s’ha situat a final d’any a un preu del porc viu semblant al d’Espanya, 1,020, tot i que el seu preu més baix -de 0,940, tot i haver arribat durant l’any a l’1,30 de màxim-, mentre que Itàlia, tot i baixar, ha tancat amb 1,680 euros per quilo de porc.

La renda agrària millora per la fortalesa del porcí

La renda agrària a Espanya ha augmentat el 2017 un 4% per sobre la de l’any 2016. Aquest augment es deu a la fortalesa dels preus en el sector porcí i al descens dels costos globals per la caiguda dels preus dels pinsos, la partida que suposa gairebé el 50% de les despeses al sector ramader. Ara bé, tot i aquest augment i la recuperació d’un 11,2% entre els anys 2013 i 2017, en els últims 15 anys l’evolució ha estat negativa. Des de l’any 2003, agricultors i ramaders han perdut un 11,5% de la seva renda real.

Tot i aquest retrat general de l’Estat espanyol, a Catalunya aquest 2017 ha estat un any sec i això ha comportat un rendiment inferior dels diferents cereals, fruita, olives o raïm. Als ramaders de muntanya els ha tocat fer despesa addicional en menjar per la manca de pastures.

Notícia publicada en el diari El 9 Nou del dia 5 de gener de 2018