Una espàtula per controlar el punt de sal

  • Eurecat dissenya un estri de cuina que mesura automàticament el nivell de salinitat dels aliments i que serà posat a prova per malalts cardíacs de Badalona

  •  És un projecte per millorar la salut premiat per la Comissió Europea

L’espàtula Cookit envia un senyal a l’aliment per determinar el nivell de concentració de sodi en grams per litres. Foto: cedida per EURECAT.

Les excuses per justificar que un plat ha quedat massa salat tenen els dies comptats. Eurecat ha participat en el disseny d’una espàtula de cuina intel·ligent, de nom Cookit, que mesura la salinitat dels aliments automàticament i permet fer-ne un seguiment en temps real a través del mòbil. L’estri no respon a un desig esnob de tecnificar encara més la cuina, sinó a la necessitat de controlar l’alimentació dels malalts crònics cardíacs per millorar-ne la salut. És un dels fruits del projecte Do change, una iniciativa finançada per la Comissió Europea per vigilar i millorar l’estil de vida.

L’espàtula és un estri tradicional de fusta que porta incorporada una part electrònica amb dos elèctrodes de fil de plata com a sensors. “S’ha d’utilitzar amb aliments amb un punt líquid, com ara cremes, salses o plats amb un cert suc i que siguin conductors. Cookit envia un senyal i, mesurant la impedància del que retorna, podem saber la concentració en grams per litre de salinitat en el medi. El que importa no és saber els grams de sal consumits, sinó poder comprovar que realment hi ha una tendència a la baixa en el consum al llarg del temps”, explica Daniel Blanco, gestor de projectes d’Eurecat.

L’aparell, que consta d’una base per carregar l’espàtula i transferir les dades cap al mòbil, serà provat durant els pròxims mesos per pacients vinculats a l’entitat pública d’ajuda a la dependència Badalona Serveis Assistencials, així com d’Holanda i Taiwan, on també s’ha desenvolupat el projecte. Cookit va rebre el premi del públic en els guardons Innovation Radar Forum 2017, promoguts per la Comissió Europea.

Notícia publicada en el diari El Punt Avui del dia 11/01/2018