Paul Bocuse i el “salchichón” de Vic

Vic rememora la pionera visita de l’impulsor de la “nouvelle cuisine”, mort dissabte, al Congrés Català de Cuina el 1982
Paul Bocuse, en primer terme, a la plaça Major de Vic

El món de l’alta gastronomia plora la mort de Paul Bocuse, impulsor de la nouvelle cuisine francesa i el xef més cèlebre del seu país, que va morir dissabte als 91 anys. Bocuse, nascut l’11 de febrer de 1926 prop de Lió, va ostentar la triple estrella Michelin durant més de 50 anys i va ser designat cuiner del segle per guies com Gault et Millau. Un personatge de llegenda que també va deixar empremta a Vic, fa gairebé 36 anys. Bocuse va participar a la fase osonenca del I Congrés Català de Cuina, amb el mèrit afegit de ser la seva primera visita a Catalunya.

Xavier Ylla-Català, membre del comitè organitzador del certamen, va ser un dels artífexs de poder portar Bocuse a Vic, aleshores ja convertit en tota una figura mundial. La idea de convidar-lo va ser de Miquel Mas, aleshores cuiner del mític restaurant Ànec Blau i també membre del comitè executiu del congrés- que completaven Josep Bullic, Pilarín Bayés, Xavier Rovira, M. Teresa Pérez i Lluís Solà i Sala (en qualitat de regidor de Cultura)-. Aprofitant que Ylla-Català anava a París de vacances, aquell Nadal de 1981, es va oferir per parar a Lió i fer-li una visita -prèviament anunciada per carta-. “Trobar-te’l cara a cara em va impressionar”, rememora Ylla-Català, que de seguida va constatar el caràcter “afable i accessible” del personatge. A Bocuse li va atreure la proposta de participar en un congrés que apostava per la cuina i els productes del territori -“ara que es parla tant del km 0, ell ja era el gran defensor de la cuina de mercat als anys 60”- i el va convocar a una segona reunió, al cap de 15 dies. En aquesta segona trobada també s’hi van desplaçar Miquel Mas i l’empresari manlleuenc Xavier Rovira, que aleshores també feia crítiques gastronòmiques. D’allà en van obtenir el sí definitiu de Bocuse, que abans els va convidar a un sopar “memorable”, recorda Rovira.

En el congrés, que es va celebrar el 20 de març del 1982 a l’entorn de l’escola d’Arts i Oficis, Bocuse va tornar a fer gala del seu do de gents. La seva presència va ser tot un esdeveniment i el món de la gastronomia catalana, aleshores encara a les beceroles, no es va voler perdre l’ocasió de “fer-se la foto amb ell”. Com a anècdota, El Periódico va publicar que Vic havia portat Bocuse després de pagar un milió de pessetes. Fals. “Va venir sense cobrir ni cinc; li vam caure bé”, relata Rovira. Només li van costejar l’estada de dues nits al Parador de Sau. que la primera visita al país del gran xaf de xefs no hagués estat Barcelona podia haver generat un cert fred de peus.

Bocuse, que va demanar expressament poder passejar pel mercat setmanal, va declarar a El 9 NOU que li havia agradat molt venir a Vic, on va constatar “una preocupació viva pel revifament d’una bona cuina, en una terra de bons productes”. Curiosament, alguns anys més tard, en una entrevista per a una revista espanyola, quan li van preguntar pels seus plats preferits va citar, textualment, “el pernil, el salchichón de Vic i la paella”.

Durant un parell d’anys, Xavier Ylla-Català encara va mantenir algun contacte puntual amb Bocuse, de qui es va declarar acèrrim admirador. “Per a un aficionat al món de la gastronomia haver pogut conèixer i sopar un parell de vegades amb qui va ser el número 1 era inimaginable; com per a un aficionat al futbol poder-ho fer ara amb en Messi”, ironitza.

La celebració del congrés va acabar sent tot un èxit -“crec que vam ajudar que la cuina de la comarca agafés una mica d’embranzida”, valora Ylla Català-, i entre el seu llegat encara es conserva l’edició de les receptes que es van aplegar en el marc de la Primera Mostra de Cuina Osonenca. Inesborrable.

Notícia publicada en el diari El 9 Nou del dia 26 de gener de 2018