La bioseguretat, la clau

La primera jornada tècnica del Mercat del Ram exposa la situació actual de les infeccions

La bioseguretat és prevenció. Evita problemes d’infeccions al bestiar. Fa anys que hi ha normatives específiques per evitar que s’escampin malalties entre els animals i especialment al sector porcí, però encara no tothom ho compleix. Així es va explicar a la sessió “Producció porcina 2020”, que va obrir les jornades tècniques del Mercat del Ram aquest dimecres. Unes 180 persones van omplir la Sala Marià Vila d’Abadal del Sucre per escoltar diverses ponències sobre bioseguretat en un acte moderat per Francesc Monné, vicepresident de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya.

La Sala Marià Vila d’Abadal del Sucre es va omplir en la primera sessió tècnica

A la jornada es va poder escoltar com es treballa des de la recerca per minimitzar els problemes de malalties infeccioses, però sobretot cap on s’ha d’anar per tenir granges el més biosegures possible i com això pot afectar l’exportació de carn de porc.

La cap del Servei de Prevenció en Salut Animal del DARP, Mercè Soler, va posar sobre la taula quina és la situació actual de la bioseguretat després que el subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, expliqués en quin punt està Catalunya en la prevalença de la malaltia de l’Aujeszky. Una prevalença zero des de l’any 2010 però que no permet que Espanya estigui encara entre els països europeus lliures de la malaltia.

I és que aquesta i d’altres com la pesta porcina africana o la febre aftosa són algunes de les amenaces per al sector. Ho és més, però, la fauna salvatge com els porcs senglars- a Espanya s’han detectat aquest 2018 cinc focus d’Aujeszky però cap a Catalunya- i l’absència de vacunació. Soler va insistir que totes les granges han de tenir una tanca “al seu perímetre, una porta tancada, uns vestidors a l’entrada i que ni els cotxes ni els camions hi entrin”, a més d’una pulcra desinfecció. Segons l’enquesta que s’ha de cloure aquest 2018 feta a totes les explotacions, cap porta la bioseguretat de “forma excel·lent”; la majoria és bona, però encara hi ha al voltant d’un 20% d’explotacions sense tanca (tot i que a Ososna aquest percentatge és menor). I Soler va parlar de les conseqüències de no complir amb la normativa: hi haurà restriccions per entrar nous garrins, per fer la Gestió Telemàtica Ramadera (GTR)i, fins i tot, “es pot fer una suspensió de l’activitat fins a resoldre la situació”.


Nou candidats al Segon Premi Especial Osona

L’Ajuntament de Vic i la Llotja de Contractació i Mercat d’Origen van presentar dilluns passat la segona edició del Premi Especial Osona, un guardó que s’atorga a les explotacions porcines amb les millors bones pràctiques.

Les granges finalistes són: Mas Orra, de Sant Boi de Lluçanès; Pau, d’Oristà, i Mas Pous, de Manlleu, en la categoria d’engreixos; Les Voladeres, de Torelló; el Cos, de Tavèrnoles, i Mas Arumí, de Palau, en la categoria de transicions, i El Camps, de Sora; el Sustento, de Vic, i SAT Bruguera, de les Masies de Voltregà, en la categoria de reproductores. El guardó s’atorgarà dissabte al migdia al recinte firal del Sucre en el marc del Mercat del Ram.

Notícia publicada en el diari El 9 Nou del dia 23/03/2018