Estudi realitzat per ACCIÓ-Alimentació i begudes a Catalunya

El sector més gran de l’economia catalana representa gairebé el 20% del volum de negoci industrial del país amb 2.700 empreses i gairebé 80.000 treballadors. Aquest estudi realitzat per ACCIÓ en repassa les principals xifres i les oportunitats més destacades a Europa, Amèrica o l’Àsia.

El sector de l’alimentació i les begudes és un dels clars referents de l’economia catalana. Liderat per les indústries càrnies, gaudeix d’un elevat desenvolupament gràcies al seu potent ecosistema empresarial al llarg de tota la cadena de valor. De fet, aquesta riquesa de la cadena de valor és una de les claus per entendre l’èxit del sector. Des dels proveïdors de matèries primeres i maquinària fins als consumidors finals. L’estudi d’ACCIÓ Alimentació i begudes a Catalunya radiografia la realitat d’aquest sector i en presenta les millors oportunitats internacionals.

En un sector absolutament global on la major part de la producció mundial la concentren 10 empreses, Catalunya en reuneix 2.701 (any 2017) que donen feina a 79.802 treballadors (any 2015). Tot plegat generava al 2015 un volum de negoci de 26.000 milions d’euros. Més enllà de les xifres absolutes, cal tenir en compte que l’11,9% de les empreses industrials catalanes es dediquen a l’alimentació i begudes; que representen el 18% de l’ocupació industrial a Catalunya.

Un sector que es menja el món

Aquesta realitat també ha estat objecte d’interès per a la inversió estrangera, amb 27 projectes d’inversió directa entre el 2013 i el 2017. Tots plegats han sumat 626,5 milions d’euros i han generat gairebé 2.500 llocs de treball. De fet, Catalunya ha captat el 31% dels projectes a Espanya en aquest període i el 34,4% de la inversió de capital.

Pel que fa a les exportacions, les d’alimentació i begudes representen l’11,3% del total i freguen el 30% de les espanyoles del sector (28,5%). Els productes carnis (39%) i les begudes (12,9%) són els que tenen més èxit a l’exterior amb França, Itàlia i Portugal com a destins principals.

Innovació amb bon gust

Un dels puntals del sector de l’alimentació i les begudes a Catalunya és la seva capacitat innovadora. Amb centres tecnològics capdavanters com Eurecat o la Fundació Alícia i la presència de diversos clústers i associacions; aquest sector és un dels grans tractors de la innovació catalana.

Oportunitats mundials

L’estudi d’ACCIÓ identifica els mercats mundials amb més oportunitats per a les empreses catalanes d’alimentació i begudes. Canadà a Amèrica; Bèlgica, França, Alemanya o el Regne Unit a Europa; i Austràlia, la Xina o el Japó a l’Àsia i Oceania concentren bona part de les opcions per internacionalitzar les empreses catalanes del sector.

Per conèixer totes les dades, consulta l’estudi complet i la píndola en llengua anglesa

Veure presentació