Cap a l’eliminació d’antibiòtics als porcs

En dos anys s’ha reduït un 82% l’ús de la colistina i ja s’opta per la vacunació abans que la medicacióL’Agència Europea del Medicament encara no ha fet públiques les dades de l’ús d’antibiòtics en el sector porcí dels anys 2016 i 2017, però és precisament en aquests dos anys que s’ha aconseguit una reducció important d’aquests, especialment de l’ús de la colistina, que s’ha reduït un 82%, segons les darreres dades publicades per l’Àgència del Medicament Espanyola a principis d’aquest any. Si es redueix l’ús dels antibiòtics com la colistina en animals es frena la resistència d’aquests als humans. El director de Porcat, Ricard Parés, vol deixar molt clar que l’ús de l’antibiòtic preventiu, “aquell que es posava al pinso ja de forma habitual”, està prohibit i per tant l’antibiòtic ja només es dona “quan fa falta”.

L’any 2015 el consum d’antibiòtics per a animals de tota mena a Espanya era de 2,9 tones mentre que la mitjana europea era de 0,4. La dada la va explicar la cap de servei de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, Cristina Muñoz, en el marc de les jornades del Mercat del Ram de l’any passat. Igualment, aleshores es donaven a Espanya 51 mil·ligrams/PCU (Population Correction Unit o unitat de població utilitzada per l’Agència del Medicament) anuals de colistina mentre que l’ús situat per la Unió Europea és de 5 mil·ligrams. El primer semestre d’aquest any la xifra que s’usa ja s’hi acosta, perquè és de 9 mil·ligrams. Pel que fa a l’ús de la neomicina com a substitut de la colistina, també s’ha reduït. En concret, entre el 2015 i el primer semestre del 2017 s’ha reduït en un 62% -passant de 38,83 mil·ligrams a 14,81 mil·ligrams- mentre que l’apramicina de al que es feia un ús més baix, ha passat de l’1,04 mil·ligrams el 2015 al 1,83 el primer semestre del 2017. “Un petit augment”, que segons l’informe del Ministeri “no és preocupant, tot i que s’ha de mantenir la vigilància”.

El pla endegat pel Ministeri per reduir-los, que compta amb la col·laboració de 44 empreses que sacrifiquen juntes cada any 23 milions de truges, es donarà per conclòc en un any, ja que es van posar com a objectiu aconseguir aquesta reducció en tres anys. Tot i així, Europa donava un marge d’algun any més tant a espanya com a Itàlia, els dos països que tenien els índexs més elevats.

L’Agència Europea del Medicament havia detectat una resistència a la colistina important. Aquesta resistència es transmet de persona a persona per diferents tipus de bacteris com el SARMCC398 estudiat pels metges osonencs. Parés explica que  el resultat dels darrers dos anys és tan important que fins i tot les “empreses farmacèutiques estan fent un canvi d’estratègia comercial, perquè ja veuen que no es faran servir”, i també recorda que a la carn “que es consumeix no hi ha residus d’antibiòtics com a vegades poden insinuar els metges”.

La transmissió de la resistència ve donada pel medi ambient, en tot cas. En comptes de donar medicació s’opta per altres opcions que tenen a veure amb el benestar animal o per les vacunes. A Catalunya, i des de l’IRTA es preveu completar aquest mes de juny una recerca que sota el nom de Redantigan preveu tirar endavant un programa integral de maneig i aplicació de productes alternatius en tota la ramaderia intensiva.


 

Osona lidera dos projectes per tenir porcs lliures d’antibiòtics

Osona lidera dues experiències d’eliminació d’antibiòtics en el sector porcí. D’una banda, l’empresa Provetsa, de Vic, està a la recta final del projecte “Alternatives per a la reducció de l’antibiòtics en granges de porcí”, un projecte sota el paraigua d’Innovacc i que fa conjuntament amb agrocat i Cooperativa Ganadera Caspe. La prova pilot s’ha fet a dues granges de l’Esquirol i Sant Bartomeu del Grau, que tenen unes 1.000 mares. Durant els darrers mesos s’han analitzat les femtes cada 30 dies i s’han tipificat (vegeu El 9 NOU del 28 de juliol de 2017). L’ objectiu final és que en poc més d’un any es puguin oferir una producció de porcs totalment lliures d’antibiòtics,fent un pas més en la demanda de la Unió Europea.

D’altra banda, l’empresa Splendid Foods, de Seva, va presentar a la darrera edició de la fira alimentaria el Fuet Zero, que s’elabora amb carn de porc engreixat sense antibiòtics a partir dels 42 dies de vida, quan es desmama el garrí. No es pot assegurar abans perquè les mares en poden tenir i són les que els alimenten. L’empresa preveu treure més productes d’aquest tipus.

Dolors Altarriba

Notícia publicada en el diari EL 9 NOU del dia 25/05/2018