Celebració dels 10 anys d’INNOVACC a l’Assemblea General Ordinària 2018

 Més de 90 persones varen participar a l’Assemblea General Ordinària d’INNOVACC

 

Foto conjunta de la Hrble. Consellera del DARP Teresa Jordà, el president d’INNOVACC Josep Maria Corominas i els primers fundadors del clúster

El passat dilluns dia 25 de juny a INNOVACC es va celebrar l’Assemblea General Ordinària del clúster i amb motiu del 10è aniversari vàrem rebre la visita de la Hble. Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern de la Generalitat, Sra. Teresa Jordà, que va fer l’obertura de l’Assemblea.

La consellera va fer entrega d’un obsequi de l’entitat a cadascuna de les persones que varen signar l’acta de fundació d’INNOVACC, el dia 7 de març de 2008. Els fundadors havien estat:

Sr. Lluís Sacrest (ex-alcalde d’Olot i primer president d’INNOVACC del 2008 al 2011)

Sr. Xavier Espuña (director general d’Esteban Espuña SA i vicepresident d’INNOVACC)

Sr. Josep Collado (secretari general de FECIC i vocal de la junta directiva d’INNOVACC)

Sr. Eduard Torrent (gerent de la Cambra de Comerç de Girona i vocal de la junta directiva d’INNOVACC)

Sr. Joan Piany (Director Financer de Noel Alimentaria SAU)

Sr. Basili Tresserras (gerent de Transports Tresserras SA)

Al principi de l’Assemblea, el president d’INNOVACC Sr. Josep Maria Corominas va explicar la situació actual del clúster, destacant que hi ha 96 socis (80 empreses i 16 institucions) de diferents àmbits de la cadena de valor del sector carni porcí. Una part important són del sector ramader, escorxadors i sales de desfer i elaboradors de productes carnis, però també hi tenen presència tot tipus de serveis auxiliars (genètica, pinsos, logística, maquinària, gestió de residus i subproductes, laboratoris sanitaris i solucions d’higiene, additius, enginyeries i consultories, universitats, centres d’R+D+i, associacions sectorials, cambres de comerç). La facturació agregada de les empreses associades és de 4.305 M € i donen feina directa a més de 17.000 treballadors.

El president va destacar el reconeixement del clúster, pels 10 anys de recorregut i la feina realitzada, i també perquè forma part del Programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya, del Registre d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras del Ministeri d’Indústria i disposa de la certificació “Bronze Label-Cluster Management Excellence” de l’European Secretariat for Cluster Analysis. Va remarcar el prestigi d’INNOVACC a nivell català però també la importància del sector que representa a nivell internacional. Finalment va animar als assistents a continuar en aquesta aposta per innovar i cooperar, i va insistir que el clúster vol estar al seu costat en aquest camí, que els permetrà ser més competitius i estar més preparats per als possibles canvis que s’hagin de produir en el futur.

Durant l’acte, es varen presentar alguns dels projectes col·laboratius que s’han treballat al clúster els últims mesos.

“Estudi de viabilitat de projectes d’R+D+i de nous productes de carn de porc i derivats amb avantatges sobre la salut dels consumidors”. Ponència d’Ignasi Papell (Eurecat), José Juan Rodríguez (UAB) i Xavier Salamó (333)

“Anàlisi metodològic de l’ús d’instruments miniaturitzats NIR “low cost” per al control en planta de paràmetres de qualitat i de procés en productes carnis fermentats i assecats”. Ponència de Josep Comaposada (IRTA)

“Envàs monomaterial PET reciclable per a productes carnis”. Ponència de Núria Hernàndez (Lavola)

“Determinació de l’activitat aigua i del contingut de sal en pernil curat mitjançant FO-NIRS”. Ponència de Manel Torrent (Ramon Ventulà) i Jacobo Álvarez (Lenz Instruments)

Finalment Oriol Amat –catedràtic de la UPF– va ser l’encarregat de cloure l’assemblea amb una conferència sobre “L’economia i l’empresa catalana: Present i futur” de gran interès per a tots els assistents. El Sr. Amat va explicar amb dades objectives que l’evolució dels últims anys de l’economia catalana ha estat positiva, destacant el canvi que s’ha produït en les vendes d’empreses catalanes fora de Catalunya (el 1995 es venia un 36,5% a l’exportació i el 2016 va arribar a un 62,7%) o la recuperació de l’economia després de la crisi (especialment per la creació d’empreses i de llocs de treball del 2014 al 2017). També va comentar que el Financial Times reconeix a Catalunya com a la millor regió del Sud d’Europa per a invertir-hi el 2018 i 2019. A més, va exposar les bones pràctiques de les empreses catalanes que més creixen comparat amb les empreses que no augmenten vendes, on s’hi podia observar una gran diferència en la despesa de formació respecte de la massa salarial (3,2% les que creixen vs. 0,5% les que no), la inversió en R+D respecte les vendes era molt superior (2,4% vs. 0,4%) o també el % d’exportacions sobre vendes (32% vs. 7%) i el % de vendes de productes nous (34% vs. 9%).

Veure presentació Oriol Amat

Finalment es va celebrar un dinar amb tots els assistents.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veure video de la notícia a: http://olottv.alacarta.cat/les-noticies/capitol/el-cluster-del-sector-carni-innovacc-compleix-10-anys-amb-prop-dun-centenar-de-socis