Presenten a Vic els resultats d’un estudi per optimitzar l’engreix del porcí i aplicar una alimentació per precisió

Hi participen l’IRTA i empreses de genètica

Vic

Responsables de Selecció Batallé, Grup Gepork i UBPGW van explicar resultats a partir de la genètica

Tot i que no hi va haver una conclusió que permeti a les empreses productores de carn apostar per un canvi en el seu producte, una jornada sobre l’optimització de l’engreix porcí que es va fer a Vic dimarts passat va posar sobre la taula algunes dades respecte a com un canvi de genàtica i d’alimentació pot fer més precís l’engreix d’un porc i millorar la qualitat de la carn. Impulsat per l’IRTA s’han calculat els models de creixement i de consum pel tipus de porc magre que  majoritàriament es produeix a Catalunya i els encreuaments alternatius. Hi han participat quatre empreses de genètica com Selecció Batallé, Baró Germans, UPB-GW i l’osonenc Grup Gepork. D’aquestes, totes menys Baró Germans van explicar la seva experiència a la jornada. I totes tres han fet canvis en genètica i genòmica en dues línies, en la del porc magre habitual i que utilitzen la gran majoria d’empreses de producció i la línia Duroc, on es busca la qualitat del greix a través de la infiltració. Totes tres van parlar de la dificultat de treure l’olor sexual de la carn, una cosa que només es podria fer amb algun tipus de castració química que no topi amb el maltractament animal, o buscant un porc que no arribi a l’escorxador amb la maduresa sexual. I això, van dir, és complicat “perquè els escorxadors demanen els porcs d’un pes i si no arriben a la maduresa pesen menys”.

Tot i així, s’ha demostrat amb les dades que es pot fer créixer un porc amb més greix i menys múscul i per tant més gustós, tot i que implica un canvi d’alimentació així com la millora del seu entorn per evitar baixades de pes. el dubte continua sent els efectes econòmics d’aquest canvi i si el consumidor està disposata pagar-ho.

Notícia publicada el diari El 9 nou del dia 29 de juny de 2018