Espuña ja ha comprat terrenys a Mezquita per aixecar l’assecador de pernils

L’empresa té via lliure per començar aquest projecte que comprèn la creació de 42 llocs de treball

Planta d’Espuña a Utrillas es dedica al llescat de pernil per el seu envasat en safates

L’empresa Espuña ja ha formalitzat la compra de gairebé quatre hectàrees de terreny a Mezquita de Jarque per construir un assecador de pernils amb capacitat per curar 400.000 peces l’any. Aquest és l’últim pas perquè la càrnia catalana materialitzi un projecte del qual es tenen referències des de fa més d’una dècada.

Els directius de l’empresa van mantenir aquest dilluns una trobada a Mesquita amb el conseller de Desenvolupament Rural, Joaquim Olona, ​​i els alcaldes i regidors dels municipis de la zona, amb els qui van parlar sobre el futur d’aquesta actuació que ha generat una gran expectació a tota la comarca. L’alcalde de Mesquita, Herminio Sancho, va admetre que l’Ajuntament ha ofert “tota classe de facilitats” a Espuña perquè s’instal·li a la localitat una gran planta de salaó i especejament de pernils. Va afegir que els terrenys, de propietat municipal, han estat adquirits per 300.000 euros, “el preu mínim del mercat”, segons asseguro el regidor.

Per a la posada en marxa d’aquest ambiciós projecte, s’ha previst una inversió de 12,5 milions d’euros, que permetran la creació de 42 llocs de treball dels que es beneficiarà una àrea d’influència de 16 municipis de les comarques de les Conques Mineres i la Comunitat de Terol. Sancho ha insistit que el projecte suposa “una gran empenta per a la zona centre de Terol”, molt lligada tradicionalment a la mineria i per això en declivi després de la reconversió del sector. Segons la seva opinió, permetrà “l’assentament de la població” en un moment en què la regressió demogràfica es presenta com un dels principals enemics de les localitats de l’entorn.

Els empresaris no van voler avançar terminis per a la construcció de la planta, que podrien començar sense dilació en disposar de tots els tràmits i serveis necessaris. Herminio Sancho va aclarir que els sistemes d’electrificació i canalització d’aigües ja estan preparats, així com la urbanització de la parcel·la i l’estació depuradora d’aigües residuals, la qual cosa permetrà que Espuña pugui començar les obres en el moment en què ho consideri oportú.

Quedarà pendent l’habilitació d’una altra planta depuradora al polígon industrial per a la gestió dels residus específics, però s’instal·larà simultàniament a l’assecador.

Aquest nou negoci neix vinculat a la planta de llescat que des de fa quinze anys roman en funcionament en Utrillas, una indústria que compta amb una plantilla de 83 treballadors i en la qual Espuña ha dut a terme diverses ampliacions. Els empresaris van anunciar a principis d’aquest any un nou pla d’expansió que es produirà entre 2018 i 2019 amb la posada en marxa de dues noves línies de llescat en què es preveu invertir 5,1 milions d’euros i crear 30 llocs de treball.

 

Notícia publicada a la web: https://www.heraldo.es/noticias/aragon/teruel-provincia/teruel/2018/06/26/espuna-comprado-terrenos-mezquita-para-levantar-secadero-jamones-1251198-303.html del dia 26/06/2018